Кламер БГ - Новини: 10 неудобни въпроси около българското вето срещу Северна Македония

10 неудобни въпроси около българското вето срещу Северна Македония

Анализи и Коментари

|
Вт, 24 Ноем 2020г. 11:24ч.
10 неудобни въпроси около българското вето срещу Северна Македония

1. Защо България предложи противоречивия бизнесмен Йордан (Орце) Камчев за свой почетен консул в Скопие и така се озова в корупционните скандали, които тресат югозападната й съседка? Първо правителството тихомълком предложи най-богатия македонец за консул, а после по същия начин се отказа от кандидатурата му, без да даде никакакво обяснение. Според местни медии България се е опитала първо да "спаси" Камчев от разследване, а след това дори му е осигурила охрана.

2. Защо България не демонстрира последователна политика и не повдигна въпросите за езика на омразата и кражбата на историята преди Северна Македония да се присъедини към НАТО по-рано тази година? Така София допусна нерешени двустранни проблеми да се отразят на Алианса. Нещо, което стана изключително видимо при обсъждането на блокираната от България преговорна рамка за членството на Северна Македония в Европейския съюз.

3. Защо правителството допусна да подпише Договор за добросъседство със Скопие, който бе предварително разкритикуван от експерти и депутати заради пожелателния си стил и липсата на механизми за изпълнение и контрол? Разполага ли Външно министерство с достатъчно добре подготвени експерти за Северна Македония, които да формулират ясни позиции (в това число без фактологически грешки)?

4. Как бяха подбрани членовете на историческата комисия от българска страна и защо правителството изолира от формирането на българската позиция по-умерените историци и общественици?

5. Защо премиерът предостави диалога със Скопие в ръцете на военния министър Красимир Каракачанов, чийто ресор като вицепремиер не е външна политика, и дали така не му направи услуга с предизборни цели?

6. Подцени ли България темата, демонстрирайки последните три години непоследователна политика към Северна Македония, в това число разминаване в тона на министрите и премиера?

7. Защо бе допуснато България да се окаже в европейска изолация? България очакваше нейните изисквания да бъдат отразени в преговорната рамка на Северна Македония, но това не стана, макар останалите страни членки да бяха запознати с желанието на София. Партньорите в ЕС не разбират българските мотиви за ветото и то на фона на това, че София бе основният поддръжник на европейската перспектива на региона и превърна тази кауза в приоритет на първото си председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

8. Стана ли "съюзник" българското правителство на проруската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, която използва двустранните отношения срещу правителство на Зоран Заев и в голяма степен е отговорна за езика на омразата към България?

9. Има ли стратегия българското правителство, с която да поправи щетите върху доверието и отношението на обикновените македонски граждани към България?

10. Защо България допусна да се превърне в "една нова Гърция" за Северна Македония, а Атина да поеме охраната на небето й и да поръча ваксини на европейско ниво за нея?

mediapool.bg