Кламер БГ - Новини: Американска баскетболна звезда е в руски арест вече месец

Американска баскетболна звезда е в руски арест вече месец

Спорт

|
Ср, 16 Март 2022г. 18:29ч.
Американска баскетболна звезда е в руски арест вече месец

Американска баскетболна звезда е в руски арест вече месец

Американската баскетболна звезда Бритни Грайнър вече месец лежи в арест в руската столица. Около случая не се шуми много. Съобщенията са оскъдни. Светът на спорта мълчи, Москва също, а САЩ твърдят, че правят всичко възможно за нейното освобождаване.

Коя е Бритни Грайнър?

Бритни Грайнър е двукратна олимпийска с отбора на САЩ по баскетбол от игрите в Рио де Жанейро (2016 г.) и Токио (2021 г.). Два пъти е и световна шампионка от първенствата в Турция (2014 г.) и Испания (2018 г.).

Американката е сред най-запомнящите се фигури в историята на женския баскетбол. Първата, започнала редовно да забива в коша в мачове от женската НБА. Печели титлата с "Финикс" през 2014 г. Два сезона е била водещ реализатор на първенството, осем пъти - най-добър блокировач и т.н.

По време на паузата в американската женска НБА лига играе за отбора на Екатерининбург - УГМК, с който печели титлата на Русия. През пролетта на миналата година взема и купата на баскетболната евролига с руския тим.

В Русия американката изкарва над 1 милион долара на сезон, което е четворно на заплатата й в женската НБА през океана. За последно играе за УГМК Екатеринбург на 29 януари 2022 г.

Задържането на летище "Шереметиево"

От близо месец за 31-годишната спортистка не се знае почти нищо. За последно е видяна на охранителните камери на летище "Шереметиево" в Москва. Неофициално се твърди, че датата е 17 февруари - дни преди Русия да нападне Украйна на 24 февруари.

Новината за задържането й е пусната от държавната руска агенция ТАСС чак на 5 март, като се позовават на неназовани източници от "правохранителните органи". Задържана е по подозрение, че се опитва да внесе масло от хашиш, по информация на руските митнически служби.

Официалната информация от митницата на летище "Шереметиево" е, че спортистката е пристигнала в Москва с полет от Ню Йорк. При преминаване през зеления коридор на летището, служебното куче на митниците надушва наркотици в багажа й. Той е проверен с рентгенова апаратура и са намерени т.нар. вейпове (vape), които се използват за електронни цигари.

"Митническата проверка на ръчния багаж на американката потвърждава наличието на вейпове със специфична миризма. Вещо лице е установило, че течността е наркотично вещество - масло от канабис (масло от хашищ)", се казва в съобщението на митницата на "Шереметиево", цитирано от ТАСС.

Това е единствената информация за двукратната олимпийска шампионка от задържането й на 17 февруари до днес. Няма данни къде се намира тя в момента и при какви условия е държана, образувано ли е дело срещу нея.

САЩ работят за връщането й у дома

Америка също не шуми по случая със странното задържане на Бритни Грайнър.

При посещението си в Молдова на 6 март държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън увери, че се прави всичко възможно за освобождаването на Бритни Грайнър и на други американци, задържани в Русия.

"На този етап не мога да кажа много от съображения за поверителност. Имаме екип в посолството (в Москва - бел.ред.), който работи по случаите и на други американци, задържани в Русия. Правим всичко възможно, за да се уверим, че техните права се спазват и уважават", каза Блинкън.

САЩ предупредиха гражданите си да не пътуват до Русия след инвазията на Москва в Украйна и наложените от Запада санкции. Очевидно за някои от американците предупреждението е дошло твърде късно.

Агентът на Бритни Грайнър - Линдзи Колас, коментира лаконично, че е в постоянен контакт с клиентката си, но не може да каже нищо повече от това.

"Не искаме г-жа Грайнър да се превърне в пионка на политическата битка, която се води в световен мащаб в момента. Войната в Украйна направи отношенията между Русия и САЩ още по-обтегнатни и това ще има отпечатък върху този случай", смята конгресменът Джон Гараменди.

Русия е блокирала опитите на Грайнър да се свърже с американски дипломати в Москва. Ако обвиненията за притежание на наркотици бъдат доказани, тя е заплашена със затвор от 2 до 10 години, според руските закони.

Подписка в подкрепа на Бритни Грайнър

Заради странната тишина, която продължава да витае около случая, феновете на Грайнър се притесняват за нейната сигурност.

Близо 60 000 души вече са се подписали в онлайн петиция, с която настояват безопасното й връщане у дома да стане приоритет.

"Ако това беше професионален играч от НБА, същият калибър в спорта, но при мъжете… щеше да се шуми по всички медии и социални мрежи в световен мащаб", казва Тамрин Спрюил, която пише книга за Грайнър.

Тя допълва, че вниманието, което се обръща на мъже спортисти в сходни ситуации, като например ваксинационния статут на Новак Джокович, е в пъти по-голямо.

В изявление на "Финикс" се казва, че обичат и подкрепят Бритни, като в момента основната им грижа е нейната безопасност, физическо и психическо здраве и завръщането й у дома.

"Бритни Грайнър винаги се е справяла с максимален професионализъм по време на участията й за националния отбор на по баскетбол на САЩ и нейната безопасност и благополучие са наша основна грижа", се казва в изявление на Американската баскетболна асоциация.

Освен със спортните си постижения Бритни Грайнър е известна и с вижданията си за живота извън терена. Тя разкри, че е хомосексуална още на 22 години при старта на професионалната си кариера и така вдигна завесата за всички спортистки с различна сексуална ориентация в професионалния баскетбол.

Съпругата ѝ Шерел написа в социалната мрежа "Инстаграм" - "Няма думи, които да опишат болката".

Предстои да се види как ще приключи сагата с една от най-добрите баскетболистки в света.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

mediapool.bg