Кламер БГ - Новини: Станимир Беломъжев за втори път е световен шампион в ски ориентирането

Станимир Беломъжев за втори път е световен шампион в ски ориентирането

Спорт

|
Пет, 18 Март 2022г. 17:05ч.
Станимир Беломъжев за втори път е световен шампион в ски ориентирането

Станимир Беломъжев

Станимир Беломъжев спечели световната титла по ски-ориентиране в средната дисциплина.

Българинът взе златото на продължаващото първенство на планетата във финландския град Кеми.

Станимир Беломъжев стана първи с време 40.45 минути, само с 2 секунди преднина пред Расмус Викбум от Швеция.

Трети остана Туомас Куотро от Финландия на 38 секунди.

В предишните си стартове на това световно първенство Станимир Беломъжев се нареди 16-и в спринта, а в преследването остана шести, съобщават от Българската федерация.

По този начин Беломъжев доказа, че е най-добър на средната дистанция, спечелвайки днес за втори път световната титла след Красноярск 2017.

Това е поредният успех за българския състезател и неговия личен треньор и баща Иван Беломъжев.

Спортното ориентиране е спорт, в който от състезателя се изисква да се ориентира в непозната местност сред природата, като се придвижва с помощта на карта и компас. Целта е да се открият и посетят в определен ред контролните точки, отбелязани по предварително очертан маршрут на картата, като се избира възможно най-бързият път. Класирането се определя по времето, за което състезателите са преминали своя маршрут от старта до финала, преминавайки през всички контролни точки.

При ски ориентирането се използва екипировка - ски, щеки, поставка за карта (задължително), която е закрепена за тялото на състезателя и предпазители очила. Маршрутите трябва да са с различна проходимост.

Характерно за ски ориентирането е това, че преди старта на състезанието през пътищата минават контролни съдии, които утъпкват снега и създават път, който е по-лесен за преминаване. Състезателите могат да преминават през точките по тези пътища или през гората, но това е опасно, защото ските могат да бъдат повредени или състезателят да загуби посоката си на движение. За разлика от всички други видове спортно ориентиране, при ски ориентирането пътищата и основните знаци се отбелязват със зелен цвят. Непрекъснатата линия означава голям и лесен за преминаване път, а пунктираната (в зависимост колко ситно е прекъсната) - трудно проходим път.

При средната дистанция в ски ориентирането се набляга повече на по-доброто следене на картата и обектите, отколкото на избора на маршрут. Картата най-често е с мащаб 1:7500.

mediapool.bg