Кламер БГ - Новини: Ръководството на "Александровска" болница е сменено

Ръководството на "Александровска" болница е сменено

България

|
Пет, 04 Юни 2021г. 18:33ч.
Ръководството на "Александровска" болница е сменено

Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров смени в петък ръководството на Александровска болница като освободи изпълнителния директор проф. Борис Богов и председателя на Съвета на директорите проф. Димитър Буланов. Новият изпълнителен директор на “Александровска“ е д-р Атанас Атанасов, бивш директор на болницата в Шумен. Ръководството на Александровска е сменено заради оповестените резултати от проверката на МЗ, която показа системно врошаващо се финансово състояние на болницата в последните 10 години, като през по-голямата част от времето начело беше Костадин Ангелов, доскорошен здравен министър в правителството на Бойко Борисов.

Избраният от Кацаров за нов шеф на Александровска д-р Атанас Атанасов е завършил МУ София със специалност Хирургия, както и магистратура по Обществено здраве и здравен мениджмънт. Той беше отстранен през 2018 година като шеф на шуменската болница от бившия здравен министър Кирил Ананиев, отново заради незадоволителни финансови резултати и натрупани задължения. В свое интервю от тогава Атанасов твърди, че е невъзможна задача и направо е абсурдно болниците да спрат да трупат дългове в условия на нарастващи разходи за заплати, консумативи и наличието на финансови лимити. Сега той ще трябва да се справи със същите предизвикателства начело на една от най-големите болници в страната, която няколко седмици се тресе от вътрешен конфликт. Проверката в болницата тръгна след разкрития на един от членовете на Съвета на директорите д-р Алекснадър Оскар за лошо управление и взимането на решения за разходване на средства в нарушение на правилата. Преди дни и той подаде оставка от ръководството на болницата, която беше приета.

Освен Атанасов в новия Съвет на директорите на Александровска влизат още проф. Румен Стоилов, който ще е негов председател и Гергана Андреева - Сотирова.

Проф. Румен Стоилов е дългогодишен служител на Клиниката по ревматология на УМБАЛ “Св. Иван Рилски“. В периода 2006 – 2008г. заема длъжността изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Професор е в катедра „Ревматология“

на МУ София.

Гергана Андреева – Сотирова е юрист, дългогодишен служител на РЗОК София, главен секретар на Националната здравноосигурителна каса, a по-късно и директор на РЗОК София. Към настоящия момент е директор на дирекция в Министерството на здравеопазването.

По-рано зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров съобщи пред БНТ, че предстои смяна на ръководството на болницата. По думите му причините за това са две: това, че Съветът на директорите не е свикван и не е заседавал по надлежния ред и лошия финансов резултат.

"Това е нарушение на договора за управление на сегашния съвет на директорите, те не може да заседават по тоя начин. Това е достатъчно основание той да бъде освободен. Другият проблем там е финансовото състояние. То от седем години насам се влошава, включително и при последния съвет", обясни Петров.

Според него в "Александровска" са натрупани загуби в "застрашителни размери". Става дума за около 68 млн. лв. В същото време капиталът на болницата е 70 млн. лв. Според зам.-министъра обаче той е завишен със средства, отпускани от правителството за апаратура и други разходи. Без тях капиталът на "Александровска" е около 35 млн. лв., което означава, че при тези загуби би следвало да е във фалит, обясни Петров.

"Мнението на министерството е, че там трябва да бъде сменено ръководството", заяви Петров.

mediapool.bg