Кламер БГ - Новини: Актьорът Кристофър Плъмър си отиде на 91 години

Актьорът Кристофър Плъмър си отиде на 91 години

Общество

|
Пет, 05 Фев 2021г. 21:30ч.
Актьорът Кристофър Плъмър си отиде на 91 години

На 91-годишна възраст си отиде роденият в Канада актьор Кристофър Плъмър, предадоха световните агенции в петък.

Той е починал в дома си в американския щат Кънектикът, като в последните му мигове до него е била съпругата му Илейн Тейлър. С нея са женени от 1970 година, преди това той има два кратки брака.

Кариерата на Плъмър продължава пет десетилетия. Паметна е ролята му на капитан Фон Трап в продукцията "Звукът на музиката" през 1965 г., в която той партнира на Джули Андрюс.

Като кап. Фон Трап

Печели Оскар през 2012 г. за ролята си в продукцията "Новаци". Тогава той е на 82 години и това го направи най-възрастния актьор, печелил престижната американска кинонаграда. Номиниран е за нея още два пъти – през 2010 г. за филма "Последна станция", където играе руския писател Лев Толстой, и през 2018 г. - за "Всичките пари на света". В тази лента той пресъздаде образа на милиардера Джон Пол Гети, замествайки в последния момент Кевин Спейси след обвиненията срещу него за сексуален тормоз.

Като милиардера Джон Пол Гети във "Всичките пари на света"

Плъмър е носител и на две награди Еми, две награди Тони, Златен глобус и наградата БАФТА.

Неговият дългогодишен приятел и мениджър от 46 години Луи Пит си го спомни като "изключителен мъж, койт одълбоко обичаше и уважаваше своята провфесия".

"Той беше национално богатство, който дълбоко почиташе своя канадски произход. Със своето творчество и човечност той докосна сърцата на всички ни и неговият легендарен живот ще очарова всички следващи поколения. Винаги ще бъдещ с нас!", каза още той.

Плъмър е роден през 1929 г. в Торонто. Прави дебюта си на Бродуей през 1953 г. В следващите години се утвърждава като изпълнител на шекспирови роли.

Известността му обаче идва с участието му през 1965 г. във филмовата версия на мюзикъла "Звукът на музиката", където играе овдовял бивш морски офицер, който се влюбва в гледачката на седемте му деца.

В "Звукът на музиката" с Джули Андрюс

През 1975 г. участва в "Завръщането на Розовата пантера". Пет години по-късно се превъплъщава в Шерлок Холмс. През 1992 г. играе и в "Стар Трек VI: Неоткритата страна".

През 1999 г. си партнира с Ал Пачино и Ръсел Кроу в в лентата "Вътрешен човек".

Във филма на ББС от 2012 г "Нощен полет" с Едуард Ууудърд са приятели, които се срещат 50 години след като са воювали във Втората световна война.

mediapool.bg