Кламер БГ - Новини: Тримата алпинисти под К2 не бяха открити

Тримата алпинисти под К2 не бяха открити

Общество

|
Нед, 07 Фев 2021г. 20:13ч.
Тримата алпинисти под К2 не бяха открити

Безуспешно е приключило издирването на тримата алпинисти от експедицията на българина Атанас Скатов, които изчезнаха в деня, в който той намери смъртта си в подножието на хималайски връх К2. В неделя второто облитане с два хеликоптера на пакистанската армия на местността, където се губи връзката с тракерите им, не е открило и следа от исландеца Джон Снори, пакистанеца Мухамад Али Садпара и чилиеца Хуан Пабло Мор. Това съобщи във Фейсбук шерпът Чанг Дава, който е участвал в операцията.

Последно те са видени живи в петък, когато стана смъртоносното падане на Атанас Скатов на връщане към лагера след неуспешен опит за изкачването на осемхилядника. Тогава 20-годишният син на Садпара – Саид, се връща от подстъпа към К2 - теснината "Гърло на бутилка" на около 7900 м, в лагер 3 на височина 7350 м, защото се е повредил апаратът му за кислород.

Така в събота започна търсенето на тримата с хеликоптери, но заради лошото време бе прекратено като още тогава беше ясно, че шансовете да бъдат намерени живи са малко. В неделя отново не бе открита следа от тях.

Екипите са издирвали изчезналите алпинисти и по други маршрути, но безуспешно, тъй като над Лагер 4 видимостта е била изключително намалена. Вятърът на тази височина е бил 40 км/ч.

Тримата се считат за загинали.

mediapool.bg