Кламер БГ - Новини: Нова трагедия под К2 – изчезнаха още трима алпинисти

Нова трагедия под К2 – изчезнаха още трима алпинисти

Общество

|
Съб, 06 Фев 2021г. 12:44ч.
Нова трагедия под К2 – изчезнаха още трима алпинисти

След трагичната кончина на българския алпинист Атанас Скатов драмата под втория най-висок връх на планетата - К2 (8611 м) продължава. Това става ясно от публикация на Alpine Adventure Guides в "Туитър".

В ход е спасителна операция по издирване на трима алпинисти, които в петък предпочетоха да останат в лагер 3 и да направят нов опит за зимно изкачване на опасния връх.

Повече от 30 часа няма връзка с исландеца Джон Снори, чилиеца Хуан Пабло Мор и пакистанеца Мухамад Али Садпара, който направи през 2016 г. първото зимно изкачване на Нанга Парбат (8126 м). Техните GPS тракери са замръзнали, а радиостанциите им не предават. И тримата са опитни алпинисти.

Последните сведения за тях идват от 20-годишния син на Мухамад Али - Саид Садпара. Той е бил с тях в петък при подстъпа към К2 - теснината "Гърло на бутилка" на около 7900 м, но се е върнал в лагер 3 на височина 7350 м, защото му се е повредил апаратът за кислород. Саид казва, че тримата алпинисти са били в добро физическо състояние, когато е бил с тях.

Рано тази сутрин 20-годишният алпинист е започнал да слиза към базовия лагер. Двама от шерпите в експедицията - Темба Боте и Фурбу Кусанг, са се изкачили до лагер 1, за да го посрещнат и да му помогнат, в случай че е изтощен или наранен. След това те ще тръгнат нагоре, за да търсят другите трима, с които към момента все още няма връзка.

Организирана е спасителна мисия. На място са пристигнали два хеликоптера на пакистанската армия, както и двама пакистански алпинисти, които също ще опитат да намерят тримата изчезнали алпинисти.

Пилотите на хеликоптерите са били инструктирани да летят максимално високо, въпреки много ниската температура - около минус 50 градуса, и силния вятър със скорост от 35-40 км/ч.

Пакистанецът Садпара е покорил 8 асемхилядника. Негово дело е първото зимно изкачване на Нанга Парбат.

Исландецът Джон Снори е стъпвал на четири от 14-те осемхилядника.

Чилиецът Хуан Пабло Мор има пет изкачвания на осемхилядници, сред които и най-високият връх на планетата Еверест и то без кислород, което е първото такова изкачване в чилийския алпинизъм.

Само в рамките на зимната експедиция към К2 вече има два смъртни случая. Освен българина Атанас Скатов, загина още и опитният испански алпинист Сержи Миньоле, който падна при слизане от лагер 1.

Имаше и няколко инцидента с ранени алпинисти, които бяха свалени с помощта на шерпи и откарани в болница в пакистанския град Скарду.

При започналата на 2 февруари офанзива за изкачване на К2 неколцина пострадаха от каменопад и се върнаха в базовия лагер.

mediapool.bg