Кламер БГ - Новини: Ако тия грамотни хора ще пишат конституция, по-добре да не я пипаме

Ако тия грамотни хора ще пишат конституция, по-добре да не я пипаме

България

|
Пон, 17 Авг 2020г. 13:19ч.
Ако тия грамотни хора ще пишат конституция, по-добре да не я пипаме

"Да ме извиняват парламентаристите, обаче аз съм потребител на тяхната продукция и мога да кажа, че на такива неща съм се нагледала като юридическа неграмотност, че ако такъв тип хора ще пишат конституция, по-добре да не пипаме".

Така съдията от Софийския апелативен съд Нели Куцкова коментира идеята на управляващите за приемане на нов основен закон. Според нея този дебат е закъснял. Освен това той трябва да се проведе първо сред хората, които разбират от конституционно право.

"А това – първо да избираме Велико народно събрание...Ще ги питаме ли тези кандидати за депутати колко конституционни решения са чели, знаят ли конституцията?", заяви Куцкова.

Тя подчерта, че често в парламента се внасят "смислени" законопроекти, които впоследствие биват пренаписвани между двете четения и тотално се променят.

Куцкова попита защо при последните конституционни промени през 2015 г. не са били предложени текстове, които да променят съотношението между професионална и политическа квота във Висшия съдебен съвет. Тя припомни, че Венецианската комисия препоръчва подобен ход от години. Другата препоръка е съдиите да се управляват самостоятелно и прокурорите по никакъв начин да не се месят в избора им.

Според нея за предлаганите в съдебната система промени – намаляване на мандатите на главния прокурор и председателите на върховните съдилища и промяна в парламентарната и политическата квота във ВСС, не е нужно свикване на Велико народно събрание.

mediapool.bg