Кламер БГ - Новини: Радан Кънев: ГЕРБ не е БКП и Борисов не е Живков

Радан Кънев: ГЕРБ не е БКП и Борисов не е Живков

България

|
Пон, 17 Авг 2020г. 13:44ч.
Радан Кънев: ГЕРБ не е БКП и Борисов не е Живков

"Не може конституцията да бъде хрумка на един човек, който я е обявил нещо в 12 на обед. Това не може да бъде проект на една партия и се е случвало само веднъж - през 1970-71 година, когато БКП е писала проект за конституция". Това каза пред БНР евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев в понеделник за идеята на премиера Бойко Борисов да свиква Велико Народно събрание, за да приема нова конституция.

Министър-председателят иска да намалява броя на депутатите от 240 на 120, а мандатът на главния прокурор и двамата председатели на върховните съдилища да бъде редуциран от 7 на 5 години.

Според Кънев е недопустимо подобни големи теми да бъде свеждани до инструмент за отлагане на политическата смърт на един лидер с два, три или с пет месеца. По думите му предложението на ГЕРБ е "много дребно и евтино заиграване с една много голяма тема от страна на един слаб и уплашен лидер".

Евродепутатът добави, че всички предишни конституционни опити в България, освен Живковска конституция, независимо дали са успешни или неуспешни, са плод на изключително широк експертен дебат.

"Цялото богатство на българската юридическа мисъл е било събирано на едно място, цялото общество е било въвлечено. Когато има дебат за нова конституция, трябва университетите в България да врят и да кипят от усилието. Това трябва да е национална задача", добави Кънев.

Според евродепутата за всички е станало ясно, че идеята на Борисов е "един от неговите трикове за оцеляване в политиката, но ние като общество не можем да си позволим конституцията да бъде обект на трикове, конституционният дебат да разделя обществото".

"Поднесено по тази начин – партия ГЕРБ пише конституция (Данаил Кирилов пише Конституция), това поставя това конституционно усилие от първия ден като разделящ фактор, а не като обединяващ. Това е поредно потвърждение, че сме изправени пред много тежка криза, тежки решения, имаме много голяма нужда от национално единство, но г-н Борисов не може да го символизира. Не сме 1971 година, той не е Тодор Живков, ГЕРБ не е БКП. Имаме нужда от обединение, но не около един човек и една партия, а като общество", подчерта Кънев.

"Виждаме в поведението на Борисов и ГЕРБ напоследък опит да си измият ръцете от избора на Иван Гешев за главен прокурор", посочи евдодепутатът.

"Традиционно европейските институции не навлизат в национални политически конфликти, особено когато има близки избори на хоризонта. Изключително много се пазят от намеса в предизборен период в националната политика и това е разбираемо. Трябва обаче да си дадем сметка, че ситуацията със свободата на словото в България и с поведението на прокуратурата не са партийно-политически проблеми", допълни Кънев.

Той добави, че допускането на такова ниво на разграждане на държавността, в която и да е държава, поставя под голям риск европейските приоритети. Това превръща България в общ европейски проблем.

"В Германия, в Швеция, в Холандия има огромно напрежение от страна на самите избиратели, на самите данъкоплатци, за това къде отиват парите, примерно по новия възстановителен план. Това са огромни финансови потоци, Европа започва да харчи много повече публични средства, а успоредно с това решение на корупционния проблем няма. Така че европейските лидери, европейските институции са длъжни да погледнат към България, за да не допуснат проблеми със собствените си европейски приоритети. България може да се превърне в много лош пример за западноевропейските данъкоплатци", каза Радан Кънев.

mediapool.bg