Кламер БГ - Новини: Децата със слаба имунна система ще учат онлайн

Децата със слаба имунна система ще учат онлайн

България

|
Пон, 17 Авг 2020г. 13:50ч.
Децата със слаба имунна система ще учат онлайн

Децата, които имат компроментирана имунна система, ще преминават на обучение в електронна среда по лекарско предписание.

Това заяви в интервю за Нова телевизия в понеделник образователният министър Красимир Вълчев.

Мярката се взима по повод притеснения на родители на деца със здравни проблеми, които оспорваха решението учебната година да започне присъствено.

"С промени в Закона за училищното образование предлагаме обучението в електронна среда да бъде избираемо – това касае деца, които имат компрометирана имунна система – детето, ако е болно, си учи вкъщи, заедно с класа, като за това ще е нужна подкрепата на учителите. С промени в закона тази форма ще стане много гъвкава и удобна за децата. Нека се прави разлика между дистанционно обучение и такова в електронна среда – в такава среда детето присъства в класната стая чрез елестронно устройство. Само по медицински причини децата ще могат да бъдат извинявани от присъствено обучение", посочи министърът.

По думите му решението не може да бъде въз основа само на преценката на родителите, защото ако бъде оставено само на личния им страх, това означава голям брой деца да не ходят на училище. "За съжаление, ние имаме 15 - 20% деца от семейства с липса на отговорност към образованието", каза министърът.

Решението новата учебна година да стартира в реална учебна среда е окончателно, заяви още Красимир Вълчев.

"Още през юни имахме разговор с колегите от ЕС, че всички страни ще стартират присъствено. Следващата година ще бъде трудно за всички ни, - родители, учители, деца, защото пандемичната обстановка ще се усложнява", каза Вълчев. По думите му държавите избират между две стратегии – смесено обучение, което е трудно, или варианта, избран у нас – преминаване към обучение в електронна среда, ако има болни деца или учители. "Допълнение към тази стратегия е, че вътре в паралелките не може да има дистанция, но можем да приложим разделяне между класовете - по примера на детските градини, които са отворени още от май", каза още министърът.

Според него по-големият проблем е с родители на ученици и възрастните им роднини, които имат заболявания, но няма как да бъдат разделени. В края на седмицата ще има работна среща по всички тези въпроси, допълни Вълчев.

По думите на Красимир Вълчев за първокласниците, които по някаква причина не могат да ходят на училище, ще има интензивно компенсаторно обучение - в училище или в електронна среда, с помощта на учител, за да наваксат пропуснатото.

В отговор на журналистически въпрос образователният министър уточни, че здравното министерство ще определи праг на заболели от Covid-19, при достигането на който цялата система ще превключва на дистанционно обучение. В същото време ще се намалят стойностите за сезонните грипове, при които обучението ще се пренася вкъщи.

mediapool.bg