Кламер БГ - Новини: Агроведомството продължава със скандални поправки за избиване на дивеч

Агроведомството продължава със скандални поправки за избиване на дивеч

България

|
Пон, 19 Окт 2020г. 16:12ч.
Агроведомството продължава със скандални поправки за избиване на дивеч

Агроминистерството продължава да разпалва скандали с промените в Закона за лова. Оказа се, че се готви "зелена светлина" за ловуване с уреди за нощно виждане на диви прасета, които обаче са доста рискови и в момента са забранни по закон. Добрата новина е, че след шумен скандал от миналата седмица, подчинената на Десислава Танева, Агенция за горите обещава да изтегли от проекта други спорни предложения - ловуване с отровни каишки и експлозиви.

Уредите за нощно виждане

Уредите за нощно виждане измерват излъчваната температура на животното, за да го визуализират и на тъмно. Преди няколко години обаче е имало случай на непредумишлено убийство на човек с употребата точно на такъв уред.

"Извършителят на този отстрел беше сгрешил човек, клекнал ниско до земята, със силует на дива свиня и всъщност беше извършил такова убийство", заяви Васил Василев, председател на Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България", цитиран от БНР.

Обрат

След като българският офис на международната огранизация "Четири лапи" алармира, че в същия проект се залага служители на Министерство на земеделието, МВР и на Министерство на отбраната да могат да избиват дивеч с отровни примки и експлозиви, от Агенцията по горите обещаха да изтеглят спорните текстове. До този момент те се предлагаха с цел недопускане на Африканска чума по свинете, която се разпространява главно от диви свине.

"Категорично няма да бъде допуснато използването на отровни примамки, електрошокови устройства, експлозиви и каквито и да е други забранени средства и методи за ловуване, които биха засегнали дивечовите популации и природата като цяло. Изпълнителна агенция по горите извършва непрекъснат контрол при лова и опазването на дивата фауна, като само през 2019 г. са извършени повече от 57 000 проверки, от които са проверени около 6 000 ловни дружини и 65 000 ловци. Като резултат от проверките през 2019 г. са констатирани 208 нарушения, за които има съставени актове", посочиха оттам.

Преди това от "Четири лапи" алармириха, че отровните и упойващи вещества биха могли да бъдат погълнати от всички диви животни, включително защитени и застрашени видове, а също така и от домашни любимци и селскостопански животни.

mediapool.bg