Кламер БГ - Новини: КС ще решава законна ли е конституционната комисия на ГЕРБ

КС ще решава законна ли е конституционната комисия на ГЕРБ

България

|
Вт, 20 Окт 2020г. 13:45ч.
КС ще решава законна ли е конституционната комисия на ГЕРБ

Конституционният съд (КС) е допуснал за разглеждане искането на президента Румен Радев за законността на парламентарната комисия, която обсъжда проекта за нова конституция на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Държавният глава настоява, че комисията е създадена в нарушение на основния закон. Решението на КС за разглеждане на искането му е взето единодушно. Не е ясно кога съдиите ще излязат със становище.

В нарушение

Въпросната комисия под председателството на Десислава Атанасова бе сформирана на 2 октомври със задача да обсъжда и предлага промени в проекта за конституция. Според Радев обаче това е правомощие единствено на Велико народно събрание (ВНС). Президентът се аргументира, че предлагането на промени в нормативния акт по същество е част от приемането му. А нова конституция може да се приеме само от ВНС.

Да спечелим време

Комисията на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и Воля на Веселин Марешки бе създадена почти на инат, след като стана ясно, че трите партии нямат достатъчно гласове, за да свикат ВНС. За него се изискват 160 гласа. БСП и ДПС вече обявиха, че няма да подкрепят подобно предложение, а без тях всички останали депутати са 143-ма. Те отказаха да участват и в самата комисия.

Първоначално от ГЕРБ твърдяха, че с процедурата по набързо скалъпения проект за нова конституция "ще се бърза" т.е.- гласуването за евентуално свикване на ВНС ще е в първия възможен момент – 2 ноември. Междувременно щели да се опитват да търсят подкрепа от депутати от БСП и ДПС.

Комисията бе създадена за срок от два месеца, което означава, че самите управляващи вече не са толкова твърди в публичните заявки за "бързане", защото този срок изтича месец след първия момент, в който може предложението за ВНС да се внесе в пленарната зала и да се подложи на гласуване. Беше обявено, че ще се искат становища от широк кръг експерти, извънпарламентарни партии и дори Венецианската комисия към Съвета на Европа, чиито препоръки през годините са били пренебрегвани от българските власти.

Междувременно ще са възникнали други неотложни задачи като приемането на бюджета за 2021 г., което би отсрочило окончателното гласуване на решението за свикване на ВНС. От 22 декември до 10 януари депутатите са във ваканция, освен ако не решат друго, но засега това изглежда малко вероятно. Евентуалното приемане или отхвърляне на решението за ВНС може да се измести за началото на 2021 г., а с него и оставката на премиера Бойко Борисов, ако има такава. Тогава обаче тя би била безпредметна, защото самите редовни избори ще са през март.

Още когато Борисов обяви намеренията си за "рестарт" на държавата се появиха подозрения, че това е само опит за печелене на време, докато утихнат протестите. В голямата си част конституцията на ГЕРБ копира сега действащият основен закон. Една от разликите е, че се предлага намаляване на броя на депутатите от 240 на 120.

mediapool.bg