Кламер БГ - Новини: Австралия праща още военни в Сидни, за да подсигури локдауна

Австралия праща още военни в Сидни, за да подсигури локдауна

Свят

|
Четв, 12 Авг 2021г. 13:14ч.
Австралия праща още военни в Сидни, за да подсигури локдауна

Австралия праща още военни в Сидни, за да подсигури локдауна

Още военни може да бъдат изпратени, за да гарантират спазването на локдауна в Сидни, съобщи днес правителството на австралийския щат Нов Южен Уелс, цитирано от Ройтерс. В столицата Канбера бе обявен едноседмичен локдаун, който започна от четвъртък вечерта, след като там бе засечен първи случай на локално предаване на Covid от една година насам.

Австралия се бори с бързото разпространяване на Делта варианта, който принуди два от най-големите градове в страната - Сидни и Мелбърн - да наложат строги мерки.

"Правим всичко възможно да не оставим нито един камък непреобърнат във връзка с намирането на допълнителни (военни) ресурси", заяви на пресконференция в Сидни Гладис Береджиклян, щатска премиерка на Нов Южен Уелс, цитирана от БТА.

Според говорител на министъра на отбраната Питър Дътън, правителството на щата е дало индикации, че скоро официално ще поиска допълнителна подкрепа от военните.

Около 580 невъоръжени военнослужещи вече помагат на полицията да налага изпълнението на заповеди за домашна карантина в най-засегнатите предградия на най-големия град в Австралия.

Въпреки продължаващия от седем седмици локдаун, дневните случаи на инфекция в Сидни продължават да са на рекордни нива. В четвъртък в Нов Южен Уелс съобщава за 345 нови случая на локално предаване, повечето от които са в Сидни. Ден преди това случаите са били 344.

mediapool.bg