Кламер БГ - Новини: Карантинните хотели във Великобритания дадени на съд

Карантинните хотели във Великобритания дадени на съд

Свят

|
Четв, 12 Авг 2021г. 16:47ч.
Карантинните хотели във Великобритания дадени на съд

Карантинните хотели във Великобритания дадени на съд

Юридическа фирма, представляваща туристи, оспорва политиката на Великобритания за карантинните хотели и иска съдебен контрол. В момента пътниците, пристигащи от страни в червения списък, трябва да прекарат 11 нощи в карантинни хотели, въпреки че са напълно ваксинирани и са с отрицателен тест за коронавирус. Фирмата PGMBM, със седалище в Лондон, завежда съдебен иск за нарушаване на гражданските свободи, предаде БТА в четвъртък.

Управляващият партньор на PGMBM Том Гудхед каза: "Задължителната хотелска карантина е фундаментално нарушение на правата на човека, което е довело до ненужно затваряне на хора, напълно ваксинирани и дали отрицателни тестове".

Други две европейски държави, които прилагаха задължителната карантина в хотел - Ирландия и Норвегия - вече промениха своите схеми, така че напълно ваксинираните пътници са освободени. В момента повече от 60 държави, включително Турция, Мексико и много страни в Африка, са в червения списък.

Говорител на правителството заяви, че Обединеното кралство е решено да защитава гражданите си и да отстоява напредъка, постигнат благодарение на прилагането на ваксината. С това се обясняват предприетите от правителството решителни действия по границата, включително въвеждането на задължителна карантина. Много държави по света предприемат еквивалентни мерки и прилагат фиксирана такса за разходите по карантината. Разходите, за пристигащи в страната от червения списък, обхващат транспорта от летището, настаняване в определения хотел, храна, охрана и тестове.

В допълнение към обезщетението за нарушението на правата на човека, адвокатската кантора ще иска възстановяване на разходите за престоя в хотел. Юридическият екип съобщава, че ще търси обезщетение не само за тези, които те представляват, но също и за всеки, който е бил принуден да плаща, за да бъде карантиниран в хотел, когато е пристигал в Обединеното кралство.

Това е вторият случай, в който PGMBM завежда дело за карантинните хотели. Първият касаеше финансови затруднения и доведе до това, че правителството предложи възможност за разсрочено плащане в рамките на 12 месеца. Гудхед добави, че по-голямата част от хората, които остават под карантина, често пътуват по спешни причини и сигурно не биха пътували, освен ако не смятат, че е абсолютно необходимо.

mediapool.bg