Кламер БГ - Новини: Как го правят в Германия? Очертава се рискована трипартийна коалиция

Как го правят в Германия? Очертава се рискована трипартийна коалиция

Свят

|
Четв, 12 Авг 2021г. 13:56ч.
Как го правят в Германия? Очертава се рискована трипартийна коалиция

Армин Лашет

Консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел, претърпяха нов рязък спад в подкрепата си от избирателите. Това повишава риска от съставянето на обременена с конфликти трипартийна коалиция, която да ръководи най-голямата европейска икономика след изборите другия месец, коментира ДПА.

Подкрепата за ръководения от Меркел Християндемократически съюз /ХДС/ и базирания в Бавария Християнсоциален съюз /ХСС/ спадна с три пункта през последната седмица до едва 23 процента, след като номинираният за наследник на Меркел - Армин Лашет - се препъна в предизборната си кампания.

Ако резултатите се повторят на изборите на 26 септември, те ще бъдат драстично по-ниски спрямо 30.2-та процента, които ХДС/ХСС постигнаха на последните избори през 2017 г. и които бяха най-лошият резултат за политическия блок от времето на Втората световна война насам.

Премиерът на най-населената провинция в Германия - Северен Рейн-Вестфалия - Лашет се бореше за политическа подкрепа от номинирането си през април за кандидат за наследник в ХДС/ХСС на напускащата политическата сцена след изборите Меркел.

Но опитът на Лашет да се възползва от разрушителните юлски наводнения в части на Западна Германия, за да се представи като заслужаващ доверие в кризисни ситуации лидер, изглежда се обърна срещу него.

В резултат на това в ХДС/ХСС се задейства аларма за посоката на неговата кампания.

След като бе принуден да направи унизително публично извинение, след като бе заснет с камера да се смее на заден план по време на официална реч на президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер в наводнения регион, имиджът на Лашет в кампанията му не се подобри.

В един момент в пресата се появи снимка на Лашет, на която се вижда как разговаря с пострадал от наводненията гражданин, докато един помощник предпазва кандидата за канцлер от валящия дъжд, държейки разтворен чадър над главата му.

Това предизвика вълна от негативни медийни коментари.

Лашет може би все още е водещият кандидат за приемник на Меркел, но според проучването на "Форза" само 12 процента от гласоподавателите искат Лашет да бъде техен следващ канцлер.

Проведено за медийната група на РТЛ/Н-ТВ, седмичното проучване на "Форза" е в приблизително съответствие с други германски изследвания сред гласоподавателите. Резултатите също отразяват фрагментарния германски политически пейзаж, включващ седем партии, които се очаква да влязат в парламента след 26 септември.

Изследването на "Форза" също показа, че лявоцентристките социалдемократи /ГСДП/ все повече се доближават до екологичната партия "Зелени". Това се дължи на възприятията за силно представяне в кампанията на кандидата за канцлер на ГСДП Олаф Шолц.

Това откри пътя за четири възможни сценария на изборите, включващи нестабилния трипартиен съюз, съставен от основните парии, което ще представлява решително скъсване с националната традиция за двупартийна коалиция.

Кристиян Линдер, който оглавява пробизнес настроената Свободна демократическа партия /СДП/, вече даде заявка да стане следващ финансов министър на Германия. Подкрепата за СвДП според "Форза" понастоящем възлиза на 12 процента.

С подкрепа от 19 процента ГСДП е в най-силната си позиция от април 2018 г. година насам. Но все още значително се отдалечава от отбелязания от нея 24,6 процента резултат от изборите през 2017 г., които също са най-слабият резултат за партията от времето на Втората световна война.

Шолц в момента е финансов министър в ръководената от Меркел коалиция ХДС/ХСС - ГСДП. Само преди няколко месеца политическите анализатори залагаха на коалиция ХДС/ХСС, която да води нова историческа двупартийна коалиция със "Зелените" на фона на високата подкрепа соред изследванията, на която се радваше лидерството на "Зелените" и нарастващите сред гласоподавателите притеснения за глобалното затопляне.

Но от тогава, подкрепата за "Зелените" спадна, след серия от грешни стъпки на номинирания от нея кандидат за канцлер Аналена Бербок.

Все още с 20 процента, според вчерашното проучване, подкрепата за "Зелените" е повече от два пъти по-висока, в сравнение с резултата, отбелязан по време на изборите през 2017 г.

Ако се повтори на предстоящите избори, той трябва да гарантира на "Зелените" място на масата за преговори за съставянето на следващото коалиционно правителство на Германия.

Проведено сред 2 509 души в периода от 3 до 9 август, проучването на "Форза" е само моментна снимка на настоящите намерения на гласоподавателите.

По БТА.

mediapool.bg