Кламер БГ - Новини: АЕЖ пита СЕМ: Смятате да оставите Кошлуков да се пенсионира като шеф на БНТ ли

АЕЖ пита СЕМ: Смятате да оставите Кошлуков да се пенсионира като шеф на БНТ ли

България

|
Пон, 11 Юли 2022г. 16:26ч.
АЕЖ пита СЕМ: Смятате да оставите Кошлуков да се пенсионира като шеф на БНТ ли

АЕЖ пита СЕМ: Смятате да оставите Кошлуков да се пенсионира като шеф на БНТ ли

Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) излезе с позиция, в която пита членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) дали смятат да оставят Емил Кошлуков да се пенсионира като генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ).

От АЕЖ припомнят, че конкурсът за нов шеф на обществената телевизия се провали, защото членовете на СЕМ не можаха да се обединят около един от кандидатите. Така Кошлуков остана начело на БНТ, въпреки че като кандидат за нов мандат, той получи само един глас "за" (на Галина Георгиева, издигната от ГЕРБ) от общо петимата членове на медийния регулатор.

Миналата седмица СЕМ се отказа да насрочва нов избор с мотива, че късно вечерта предишния ден е постъпила жалба от една от кандидатките, участвали в процедурата. "Интересно е какъв точно е предметът на жалбата, след като решение на СЕМ за прекратяване на процедурата липсва. Въпреки това, жалбата бе използвана като претекст, за да отпадне точката от дневния ред, предвиждаща насрочване на нов избор", посочват от АЕЖ.

Жалбата би трябвало да се разгледа от Административен съд София – област. От асоциацията обаче посочват, че това може да стане след няколко месеца или дори след година.

"Ако СЕМ откаже да насрочи нов избор, докато съдът не се е произнесъл, ще бъде гарантиран доста комфортен период на управление на настоящия генерален директор. Това развитие навежда на мисълта, че умишлено се работи за оставането на Емил Кошлуков максимално дълго на поста, вероятно с цел той да управлява телевизията при евентуални предсрочни парламентарни избори", добавят от АЕЖ.

Още след провала на конкурса за нов генерален директор, асоциацията призова Емил Кошлуков да се оттегли от поста генерален директор на БНТ, след като получи вот на недоверие от четири от петимата членове на СЕМ. До момента това не се е случило.

mediapool.bg