Кламер БГ - Новини: А сега наобратно: Франция препоръчва ваксината на AstraZeneca да се запази за хора над 55 г.

А сега наобратно: Франция препоръчва ваксината на AstraZeneca да се запази за хора над 55 г.

Свят

|
Пет, 19 Март 2021г. 15:46ч.
А сега наобратно: Франция препоръчва ваксината на AstraZeneca да се запази за хора над 55 г.

Френските здравни власти разрешиха "незабавно" да бъде подновена ваксинацията с препарата на AstraZeneca в страната, но препоръчаха той да бъде запазен за хората на и над 55-годишна възраст, съобщи Франс прес.

Ограничението се мотивира с факта, че редките тежки случаи на тромбози, за които има опасения, че може да са свързани с ваксината, са открити при по-млади хора, уточняват от френския регулатор.

До момента във Франция са установени три подобни случая, се казва в документа.

Европейската агенция по лекарствата обяви вчера, че ваксината на AstraZeneca е "сигурна и ефикасна", но "за момента не може да се изключи възможността за връзка между ваксината" и откриваните съсиреци в кръвоносните съдове, включително тромби в мозъка, напомнят френските здравни власти. Затова риска от образуване на тромби ще бъде добавен към кратката характеристика на ваксината.

Така за кратко време Франция преобърна тотално препоръката си относно приложението на ваксината на AstraZeneca. Първоначално Франция и други страни в ЕС препоръчаха ваксината на AstraZeneca да се прилага само на хора под 65 поради липсата на достатъчно данни как тя действа при по-възрастните пациенти. В началото на март Франция отмени това ограничение и позволи приложението на ваксината при хора от 65 до 75 години.

mediapool.bg