Кламер БГ - Новини: Учени смятат, че тромбите след ваксинация са в резултат на имунния отговор

Учени смятат, че тромбите след ваксинация са в резултат на имунния отговор

Свят

|
Пет, 19 Март 2021г. 16:09ч.
Учени смятат, че тромбите след ваксинация са в резултат на имунния отговор

Германски учени обявиха, че са открили причината за тромбозите, които се свързват с имунизацията с AstraZeneca и че това може да бъде предотвратено с лекарства.

Изследователи от университета в Грайфсвалд са установили, че при някои пациенти препаратът предизвиква твърде силен имунен отговор, който кара тялото им да произвежда тромбоцити.

Учените са изследвали кръвта на шестима пациенти с тромбоза. При всички ваксината е активирала тромбоцитите в кръвта. Това обикновено се случва при рани - тогава се активират тромбоцитите и предизвикват съсирване на кръвта и затваряне на раната.

При някои хора ваксината предизвиква активиране на механизъм, който води до образуване на съсиреци в мозъка. Тъй като този механизъм е бил ясно идентифициран от изследователите, е било възможно и веднага да се намери точното лечение за такива състояния.

Лекарства има и те са 100% ефективни в предотвратяването на тромби. Не могат да бъдат предписвани профилактично, а само при настъпване на усложнения, казват учените.

Преди ден с подобно заключение излязоха и норвежки медици от болница "Риксхоспиталет". Те са проучвали защо трима здравни работници на възраст под 50 години са приети с големи кръвни съсиреци след ваксиниране с препарата на AstraZeneca

Тяхната теория е, че става въпрос за силен имунен отговор, който с голяма вероятност е предизвикан вследствие на ваксинацията. Те са открили специфични антитела у тромбоцитите. Според медиците нищо друго, освен ваксината, не може да обясни появата на този имунен отговор, тъй като става въпрос за специфични антитела.

В четвъртък ЕМА излезе със заключението, че ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca е сигурна и ефективна, както и че не може да се установи ясна връзка между ваксината и настъпили тромбози сред малък брой ваксинирани пациенти. Въпреки това, тъй като докладваните случаи, макар и много редки, да са сериозни, листовката на ваксината ще бъде допълнена, че е възможен риск от тромбози.

mediapool.bg