Кламер БГ - Новини: Кореспондентът на Би Би Си в Янгон е обявен за изчезнал

Кореспондентът на Би Би Си в Янгон е обявен за изчезнал

Свят

|
Пет, 19 Март 2021г. 17:34ч.
Кореспондентът на Би Би Си в Янгон е обявен за изчезнал

Работещият за Би Би Си журналист от Мианма Аун Тура, е обявен за изчезнал, след като е бил отведен от неизвестни мъже в столицата Нейпидо, предаде Франс прес, като цитира изявление на британската медия, притеснена за неговата сигурност.

Журналистът е бил обявен за изчезнал през деня в столицата на Мианма. "Призоваваме властите да ни помогнат да го открием и да се уверим, че е добре", заяви Би Би Си в Туитър.

Местната медия Mizzima също обяви, че нейният репортер Тхан Хтайк Аун е бил "арестуван" по същото време, като Аун Тура.

Мианма е обхваната от хаос след военния преврат на 1 февруари, при който де факто лидерката на правителството Аун Сан Су Чжи беше свалена и арестувана. Това доведе до големи протести, срещу които правителството прилага все по-твърди мерки, включително убийството на участници в протестите.

Хунтата атакува и местните медии, като отне лицензи за излъчване на пет аудиовизуални медии, обискира редакции и арестува журналисти. След преврата са арестувани най-малко 30 журналисти, от които най-малко 18 от които все още са в затвора, според местната неправителствена организация Асоциация за помощ на политическите затворници.

mediapool.bg