Кламер БГ - Новини: Mитрофанова: В известен смисъл сме от различните страни на барикадите

Mитрофанова: В известен смисъл сме от различните страни на барикадите

България

|
Пет, 03 Март 2023г. 19:31ч.
Mитрофанова: В известен смисъл сме от различните страни на барикадите

Елеонора Митрофанова, сн. БГНЕС, архив

"Вярвам, че както неведнъж се е случвало, ще преодолеем настоящите трудности и ще се върнем към конструктивно и взаимноизгодно сътрудничество", казва руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова в обръщение по повод националния празник.

Тя се поклони пред костницата на връх Шипка ден по-рано преди националния празник, а на 3 март руското посолство публикува видео обръщение.

По думите й във "войната срещу паметниците няма смисъл, благородство и доблест".

"Макар България и Русия да не преминават през най-добрия етап в отношенията си и в известен смисъл са от различните страни на барикадите, сигурна съм, че за всеки гражданин на България 3 март остава специален ден, а споменът за Руско-турската война все още е свещен", посочва Митрофанова.

Миналата година Русия обяви България за неприятелска война. А честването на националния ни празник през 2022 година ще се запомни с решението на Митрофанова да сравни войната с Украйна с освобождението на България.

Според нея паметта за ролята на Русия е "зашита в генетичния код на българите, а той не може да бъде пренаписан по друг начин, освен чрез унищожаване на самия народ".

"Скъпи приятели, поздравявам ви с националния празник и Деня на освобождението на България от османско иго. Няма добри войни, има справедливи войни. Такава е Руско-турската от 1877-1878, която без преувеличение се превърна в крайъгълно събитие в общата история на нашите две страни и за много години напред определи характера на руско-българските отношения", посочва Митрофанова.

mediapool.bg