Кламер БГ - Новини: Байдън забранява нови сондажи за газ и петрол във федерални земи

Байдън забранява нови сондажи за газ и петрол във федерални земи

Greenpool

|
Ср, 27 Ян 2021г. 20:10ч.
Байдън забранява нови сондажи за газ и петрол във федерални земи

Американският президент Джо Байдън ще подпише редица изпълнителни заповеди, насочени към предотвратяването на климатичните промени, сред които ще са и забрани за нови сондажи за нефт и газ в публични земи, предаде ББС в сряда. Целта е да се удвои произвежданата от вятър енергия до 2030 г.

Очаква се това да срещне яростната съпротива на енергийната индустрия, която получи голям тласък след като Доналд Тръмп свали някои от защитите на околната среда. Намеренията на Байдън обаче са да постави битката с климатичните промени като приоритет от национална сигурност.

Сондажите на федерални земи осигуряват около 20 процента от производството на петрол и 12 на сто от количествата природен газ, според данните на Американския петролен институт.

Според този институт забраната за нови сондажи ще доведе до засилване на вноса на енергийни ресурси, от които ще се нуждае възстановяващата се американска икономика.

Аргументът на президента обаче е, че и без това само половината от разрешителните за сондажи за нефт и газ в публични земи, одобрени в периода 2014-2019 г., са били реално използвани.

mediapool.bg