Кламер БГ - Новини: Зелена светлина за градски нискоемисионни зони

Зелена светлина за градски нискоемисионни зони

Greenpool

|
Четв, 04 Фев 2021г. 19:02ч.
Зелена светлина за градски нискоемисионни зони

Общините получават картбланш да създават нискоемисионни дони в градовете, където да е забранено влизането на замърсяващи автомобили или техните водачи да сапринудени да плащат такси, както и да се въвеждат ограничения за ползване на замърсяващи атмосферния въздух горива за отопление. В четвъртък парламентарната екокомисия одобри на първо четене предложения за поправки в Закона за чистотата на атмосферния въздух, внесени само преди дни от депутати от ГЕРБ

Възможността за въвеждането на такива зони бе заложена в обявената още през ноември 2018 г. национална програма за подобряване качеството на въздуха в страната до 2024 г.

Идеята е да се забрани влизането в центровете на градовете на дизелови автомобили категория преди стандартите Евро и Евро 1. В тези зони местните власти трябва да следят и дали отоплението е екологично и бедните домакинства да бъдат подпомагани.

Собствениците на стари коли ще трябва да плащат такси, ако искат да влизат в зоните с ниски емисии. Това се предвиждаше да става с монтиране на камери на границите на тези нискоемисионни зони, които да разпознават регистрационните номери и да начисляват автоматично таксата за вход. Очакванията са шофьорите да слязат от трошките си и ще ползват градския транспорт.

Друг заложен вариант в програмата е водачите да залепят цветно кодирани стикери на автомобилите си, като всеки цвят означава екологичната категория на превозното средство и инспектори да следят колите и да им налагат глоби за навлизане в зоните с ниски емисии в зависимост от критериите за таксуване, договорени за съответната зона.

Сега депутатите решиха да има пет екологични групи автомобили, а причисляването към всяка една от тях ще става след преминаването през годишен технически преглед, на който се измерват количеството отделени вредни емисии. Всяко превозно средство ще получава екостикер с вграден чип, който ще съдържа информация за него, екологичната група и собственика. Нарушителите ще бъдат глобявани с 50 до 500 лв. и имуществена санкции от 200 до 2 хил. лв., предвиждат одобрените текстове.

Председателят на комисията Ивелина Василева определи промените като "дълго чакани", опозицията също ги подкрепи. Положителни становища са изказали и от екоминистерството и от сдружението на общините.

mediapool.bg