Кламер БГ - Новини: 50 лв. на глас? Прокуратурата образува 35 дела за изборни нарушения

50 лв. на глас? Прокуратурата образува 35 дела за изборни нарушения

България

|
Нед, 04 Апр 2021г. 19:11ч.
50 лв. на глас? Прокуратурата образува 35 дела за изборни нарушения

50 лв. струва един глас в най-бедния регион у нас – Видин. Това съобщи бТВ в свое разследване. Според него във видинските села лесно можеш да си купиш гласове. Със скрита камера е заснет мъж, който се представя като Спас от Медовица. Той обяснява, че на всички се дават по 50 лв., а на него самия - по 10-15 лв. на бройка.

По подозрения за купуване на гласове са извършени обиски в гр. Славяното, плевенско, съобщи още бТВ. Има информация за превозвани с микробуси хора до избирателните секции. Плащало им се след вота. Има сигнали и за раздаване на пари по къщи в града.

От началото на кампанията са образувани 35 разследвания за различни изборни нарушения, съобщиха от прокуратурата. Заподозрян в купуване на гласове е бил осъден условно на 11 месеца. По информация на Нова телевизия осъденият е от Долни Дъбник.

Класацията по брой досъдебни производства се води от Апелативен съдебен район София, следват Пловдив и Велико Търново.

Засега 11 души са привлечени като обвиняеми. Трима от тях са оставени в ареста за постоянно. Има и две дела, срещу хора, които са се опитали да гласуват с фалшиви лични документи. Срещу застъпник на политическа партия е започнало дело за хулиганство.

Издирван от Интерпол за пране на пари на Индонезия пък е установен в България да се опитва да купува гласове. У него са намерени списъци с имена на застъпници. Още четирима души са били съпричастни към схемата, твърдят от прокуратурата.

По последни данни на Националния междуведомствен щаб за изборите преписките са 455, като те са по сигнали за купуване на гласове за определен кандидат, политическа партия или коалиция, за повреждане на имущество на политическа партия, агитационни материали, както и за отправяне на заплахи и извършени хулигански действия.

Уважаеми читатели, очакваме вашите сигнали, впечатления и коментари, включително снимки и видеа, за хода на изборите. Може да изпратите съобщение към страницата на Mediapool.bg във Фейсбук или на email: mediapool@mediapool.bg

mediapool.bg