Кламер БГ - Новини: 40% от българите смятат за фалшиви данните за починалите от Covid

40% от българите смятат за фалшиви данните за починалите от Covid

България

|
Пет, 12 Ноем 2021г. 17:08ч.
40% от българите смятат за фалшиви данните за починалите от Covid

40% от българите смятат за фалшиви данните за починалите от Covid

Преди изборите за президент и парламент най-разпространяваните дезинформации и пропагандни тези в социалните мрежи са свързани с коронавируса. Общо 40% от българите вярват, че данните за смъртните случаи от Covid-19 са фалшиви, а 1/3 от хората определят мерките за борба с пандемията като фашизъм. Това показва проучване на Центъра за изследване на демокрацията, направено сред 800 пълнолетни между 22 октомври и 8 ноември.

Според данните една трета от българите смятат, че Covid-19 е измислица.

Според неправителствената организация основните дезинформационни канали идват от Русия, като се използват социалните мрежи за създаване на фалшиви новини. Covid-19 и Зелената сделка са най-често атакуваните от хибридните медии теми в България

"Тази токсична смес от липса на доверие в институциите и от поляризацията в социалните медии поставят България в проблемно положение, което изисква тези въпроси за отношението между свободата на словото и социалните медии да се разглеждат в българското политическо пространство, нещо, което липсва от кампанията за президентски и парламентарни избори", коментира изследователят от ЦИД Руслан Стефанов, цитиран от БНР.

Той допълни, че тези теми се използват най-често за противопоставяне на българите и за политически цели. Заключението на ЦИД е, че липсата на реакция от институциите по тези въпроси ще доведе до допълнително натрупване на недоверието към тях. Партиите не успяват да реагират, а медиите не могат да модерират тези тенденции.

Колегата му Мартин Владимиров обясни, че по време на предизборната кампания думата имат и кандидати, които разпространяват очевидна пропаганда и дезинформация. Според него СЕМ трябва да даде насоки на електронните медии как да се справят с това, без да прибягват до цензура и забрани. Той подчерта, че е необходима повече критичност от самите медии и техните журналисти.

"Опитът да се покрият всички гледни точки в случая е контрапродуктивен, защото някои гледни точки са откровени фалшиви новини", коментира Владимиров.

Преобладаващи дезинформационни послания, свързани с коронавируса, са "сертификатите са безсмислени, защото ваксинираните хора се заразяват и разпространяват вируса, колкото неваксинираните", "сертификатите са форма на диктатура или фашизъм", "ваксините са разработени за кратък период от време и следователно са неизпитани и опасни", "пандемията е измислена от политици и фармацевтични компании със зловредни цели".

ЦИД отчита, че има някои медии, които подкрепят екологичните политики и ваксинацията, но те се явяват "капка в морето от дезинформация", а техните тези се оказват непопулярни срещу фалшивите новини.

Най-популярните послания, свързани с Европейския зелен пакт, обаче са представящите го като икономически неосъществим блян, който е отговорен за енергийна криза. Шест от десетте най-популярни поста по темата са публикувани от проруски източници, които много често застъпват и проруски тези. Общата тема между тях е противопоставяне на Европейския зелен пакт, често чрез манипулативни обяснения за високите цени, както и силна подкрепа за руски енергийни проекти, като АЕЦ "Белене".

mediapool.bg