Кламер БГ - Новини: 11 години по-късно Израел потвърди, че е разрушил сирийски ядрен обект

11 години по-късно Израел потвърди, че е разрушил сирийски ядрен обект

Свят

|
Ср, 21 Март 2018г. 16:58ч.
11 години по-късно Израел потвърди, че е разрушил сирийски ядрен обект

Израелската армия потвърди в сряда, че е атакувала и разрушила през 2007 г. предполагаем секретен ядрен реактор в съседна Сирия по време на светкавична въздушна операция, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес.

Отдавна нямаше съмнение, че Израел стои зад дръзкия въздушен удар на вражеска територия, в района на Ал Кибар в провинция Дейр аз Зур, отбелязва АФП. Но за първи път тази страна открито поема отговорност за нападението, като публикува разсекретени документи по случая.

"В нощта на 5 срещу 6 септември 2007 г. самолети на израелските ВВС удариха и разрушиха сирийски ядрен реактор в процес на изграждане", се казва в комюнике на израелската армия.

"Реакторът беше почти завършен и операцията позволи да се премахне пораждаща се екзистенциална заплаха за Израел и целия регион", отбелязва израелската армия.

Сирия винаги е отричала, че става дума за ядрен реактор. Но Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/ заяви през 2011 г., че е "много вероятно" атакуваният обект да е бил реактор, може би изграждан с помощта на Северна Корея.

"Ядрен реактор в ръцете на Асад би имал сериозни последици за целия Близък Изток", посочва израелската армия.

Разсекретените документи разкриват също, че операцията е била подготвяна в пълна тайна и че в нея са участвали четири изтребители Ф-15 и четири Ф-16.

mediapool.bg