Кламер БГ - Новини: Две-три седмици са нужни за анализа на пробите от случая Скрипал

Две-три седмици са нужни за анализа на пробите от случая Скрипал

Свят

|
Ср, 21 Март 2018г. 17:15ч.
Две-три седмици са нужни за анализа на пробите от случая Скрипал

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) се нуждае от две-три седмици, за да завърши анализа на пробите, които е взела в Англия, за да изясни отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал, предаде Франс прес.

Пробите, взети от експертите на ОЗХО, които пристигнаха в понеделник в Обединеното кралство, ще бъдат изпратени в централната лаборатория на организацията в Хага и после в други специализирани лаборатории, уточни генералният директор на ОЗХО Ахмет Юзюмджу.

"Ще бъдат нужни още две-три седмици, за бъде завършен анализът", заяви той пред журналисти в централата на ООН.

Юзюмджу добави, че не желае да предварително относно резултата от работата и отказа да изрази мнение дали анализите ще могат да докажат или не наличието на химическия агент "Новичок", разработен в Русия.

Юзюмджу беше в Ню Йорк, за информира Съвета за сигурност на ООН на заседание при закрити врата за употребата на химически оръжия в Сирия.

Инспектори от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) започнаха работа на мястото на нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал в британския град Солсбъри, предаде Ройтерс в сряда.

Инспекторите пристигнаха в бирария "Мил" в Солсбъри, където Скрипал и дъщеря му Юлия влезли за питие на 4 март.

След това те бяха открити в безсъзнание на пейка до търговския център Молтингс и остават в болница в критично състояние.

mediapool.bg