Кламер БГ - Новини: Тереза Мей подкрепи разследване на дейността на "Кембридж Аналитика"

Тереза Мей подкрепи разследване на дейността на "Кембридж Аналитика"

Свят

|
Ср, 21 Март 2018г. 18:03ч.
Тереза Мей подкрепи разследване на дейността на "Кембридж Аналитика"

Британският премиер Тереза Мей изрази подкрепа за разследване на дейността на "Кембридж аналитика" - консултантската компания, оказала се в епицентъра на скандала за злоупотреба с данни от Фейсбук, предаде Ройтерс.

"Това, на което станахме свидетели в случая с "Кембридж Аналитика", твърденията безспорно са доста обезпокоителни, напълно правилно е те да бъдат разследвани по надлежния ред", каза Мей в парламента.

Тя заяви, че не знае да има съществуващи договори между правителството и "Кембридж Аналитика" или която и да е било нейна компания майка.

Говорител на министър-председателката, цитиран от Ройтерс, каза, че преди време Консервативната партия е получила предложение от "Кембридж Аналитика" за използване на услугите й, но е решила да не го приема. Това станало преди Мей да оглави партията - по времето, когато партиен лидер бил бившият премиер Дейвид Камерън.

"Консервативната партия никога не е наемала "Кембридж Аналитика" или нейната компания майка, нито е използвала услугите им", каза говорителят.

Поддръжникът на Брекзита Арън Банкс същевременно каза, че преди референдума през 2016 г. компанията "Кембридж Аналитика" е искала да работи за кампанията за излизане от Европейския съюз Leave.EU, но не е била наета, предаде Ройтерс.

Имахме контакти с "Кембридж Аналитика" - те ни отправиха предложение, което влезе в документацията, с която кандидатствахме пред избирателната комисия за правото да водим официалната кампания за напускане на ЕС. Тъй като Leave.EU не беше одобрена и поради опасения във връзка с базираната в Лондон консултантска фирма, не сме работили с "Кембридж Аналитика", заяви Банкс.

Разбира се, ние не спечелихме възлагането на официалната кампания за Брекзит и затова не продължихме с тях. Имахме множество разговори, но никога не сме работили с тях - нито срещу заплащане, нито другояче, добави той.

Откровено казано, според мен историята около "Кембридж Аналитика" е измислица. Не смятам, че те разполагат с магическата система, която се твърди, че имат. Мисля, че са просто компания, която публикува реклами във Фейсбук и е забулена в известна загадъчност, коментира Банкс.

Фейсбук и "Кембридж Аналитика" са дадени под съд в САЩ за сдобиване с лична информация на 50 милиона потребители на социалната мрежа без разрешение, предаде Ройтерс.

Снощи жителката на Мериленд Лорен Прайс е внесла иск, към който може да се присъединят още много хора, желаещи обезщетение от Фейсбук заради недостатъчна защита на личните им данни и от "Кембридж Аналитика" - за злоупотреба с данните им в полза на кампанията на Доналд Тръмп за изборите през 2016 г.

"Всеки потребител на Фейсбук е заинтересован от това дело и от по-строго законодателство за неприкосновеност на личния живот", каза адвокатът на Прайс Джон Янчунис.

В иска, подаден в окръжния съд в град Сан Диего, Лорен Прайс обвинява Фейсбук и "Кембридж Аналитика" в небрежност и нарушаване на закона на щата Калифорния за нелоялна конкуренция.

Клиентката ни забелязала такъв огромен скок в количеството на политическите съобщения на страницата си във Фейсбук по време на кампанията, какъвто преди не била виждала. Тогава заподозряла нещо, но сега е наясно, че това е бил опит да се повлияе върху избора й за кого да гласува, каза адвокатът.

mediapool.bg