Кламер БГ - Новини: 105 000 българи са гласували в чужбина до 15 ч.

105 000 българи са гласували в чужбина до 15 ч.

Свят

|
Нед, 02 Апр 2023г. 19:58ч.
105 000 българи са гласували в чужбина до 15 ч.

105 000 българи са гласували в чужбина до 15 ч.

105 000 българи са упражнили правото си на глас към 15.00 часа в чужбина, съобщи Министерството на външните работи.

На предходните избори, на 2 октомври миналата година, към същия час са гласували 97 000 наши сънародници.

В съседна Турция към 15.00 часа днес са гласували 40 900 души, което е с 5 хиляди повече, отколкото на предишните избори.

Българските граждани зад граница упражниха правото си на глас в 61 държави в 737 секции. Машинното гласуване бе предвидено в 245 секции, като машини за гласуване са доставени в българските дипломатически и консулски представителства. Най-много секции има разкрити в Турция, а с след това в Англия.

"МВнР направи всичко възможно, така че изборният ден зад граница да протича без организационни и технически трудности. Зад граница бяха изпратени 500 хиляди бюлетини", казаха от ведомството.

Великобритания

Изборният ден във Великобритания започна и преминава нормално без сигнали за нарушения до момента. Българите гласуваха в 118 секции в различни градове на острова. Този път те бяха по-малко от разкритите на предишните парламентарни избори.

В Бирмингам, Бристол, Единбург, Кеймбридж и Ковънтри, където имаше две или повече избирателни секции, сега те бяха обединени. В шест района на Лондон, сред които и секциите в Ийлинг и Палмърс Грийн, също бяха намалени.

В неделя по обяд пред секциите в посолството в Лондон, където традиционно се стичат повече хора, имаше малки опашки. Избирателната активност в Лондон традиционно е по-висока от тази в останалата част от Обединеното кралство.

Подадени бяха 3300 електронни заявления за гласуване в секции на Острова, но се очакваше много повече хора да упражнят правото си на глас. Тези, които не са подали заявления, попълваха декларации на място. В 83 избирателни секции се гласуваше само с хартиена бюлетина. Машините за гласуване бяха 35 и бяха разположени в различни градове, включително и в Лондон.

Приключи вотът в Нова Зеландия

В 11 часа българско време приключи гласуването в най-рано отворилите изборни секции в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. В Оукланд са гласували 82, а в Крайстчърч 30 наши сънародници, живеещи или пребиваващи на територията на Нова Зеландия, съобщиха от Министерството на външните работи.

Приключи и изборният ден в Шанхай и Сингапур.

Изборният ден в Швейцария, Франция и Дания протече спокойно. Сънародниците ни гласуваха без големи струпвания пред избирателните секции, съобщиха от Министерството на външните работи.

Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и на западното крайбрежие на Канада, където изборният ден приключва в 6:00 часа българско време в понеделник, 3 април.

mediapool.bg