Кламер БГ - Новини: Дясната опозиция във Финландия спечели изборите

Дясната опозиция във Финландия спечели изборите

Свят

|
Пон, 03 Апр 2023г. 00:30ч.
Дясната опозиция във Финландия спечели изборите

Петери Орпо ликува, сн. ЕПА/БГНЕС

Сега управляващата социалдемократическа партия във Финландия остана на трето място в провелите се в неделя парламентарни избори, а дясната опозиционна Национална коалиционна партия води с 20.8 процента Лидерът й Петери Орпо обяви, че партията му получава най-голям брой депутати, докато премиерът Сана Марин призна загубата си.

На второ място се класира националистическата, евроскептична и антимигрантска партия "Финландците" на Рика Пура, събрала 20 процента подкрепа, а социалдемократите отчетоха резултат от 19.9 процента и макар, че получават с три повече мандата – 43, спрямо предишните избори, остават трети. 48 места взема партията на Орпо, а на Пура - 46.

Финалните резултати от вота ще бъдат обявени на 5 април.

В изборите взеха участие 2424 кандидати от 22 регистрирани партии. Избирателите имаха право да гласуват и предварително в периода 22-28 март и тогава гласа си дадоха 39.8 процента от тях, което позволи и толкова бързо да бъдат обявени първи данни от преброяването на бюлетините.

Предишните избори в страната бяха през 2019 г. След това бе сформирано петпартийно правителство, начело със социалдемократите, спечелили тогава най-много гласове.

Сана Марин, която е на 37 години, е смятана от симпатизантите си за модел за подражание като прогресивен млад и нов лидер, но у дома тя бе подложена на критики заради скандали, свързани с партита и заради увеличението на държавните разходи.

Националната коалиционна партия водеше допитванията в продължение на две години, но нейната преднина се стопи в последно време. Тя обещава намаляване на държавните разходи с цел спиране на увеличаването на държавния дълг, който достигна над 70 процента от БВП, откакто Марин пое властта през 2019 г.

Орпо обвинява Марин, че е подкопала устойчивостта на финландската икономика в момент, в който страната е засегната тежко от европейската енергийна криза, породена от войната на Русия в Украйна.

По времето на Марин обаче Финландия се отказа от неутралитета си и подаде молба за членство в НАТО и се очаква следващата седмица да бъде официално обявено, че страната става част от алианса.

Избирателната активност на вота днес е била 71,9 процента, съобщава министерството на правосъдието.

mediapool.bg