Кламер БГ - Новини: В Италия поскъпнаха великденският козунак и шоколадовите яйца

В Италия поскъпнаха великденският козунак и шоколадовите яйца

Свят

|
Пон, 03 Апр 2023г. 10:10ч.
В Италия поскъпнаха великденският козунак и шоколадовите яйца

В Италия поскъпнаха великденският козунак и шоколадовите яйца

Традиционният италиански козунак, известен като "коломба" заради формата си на гълъб, тази година ще излезе по-скъпо на италианците, предаде АНСА.

Според данни на групата на италианските потребители "Кодаконс" цената на коломбата е нараснала с 32 процента. Според асоциацията причината за това е увеличението на цените на суровините и на енергията. В някои супермаркети коломбата може да бъде открита дори на 70-процента по-високи цени.

Скок има и в цената на шоколадовите яйца, като той е между 15 и 44 процента спрямо цените от миналата година, съобщи БТА.

Заради увеличените цени на тези две типични за великденската трапеза в Италия стоки тази година италианците ще похарчат общо с 95 милиона евро повече спрямо великденските харчове през 2022 г.

По данни на Националния статистически институт на Италия цените на някои основни хранителни продукти през март също са скочили - захарта с 54.9 процента на годишна база, брашното със 17.8 процента на годишна база, яйцата с 22.4 процента на годишна база, какаото с 12.1 процента на годишна база и кравето масло с 25.8 процента.

mediapool.bg