Кламер БГ - Новини: Блинкън призова Лавров да освободят журналиста от "Уолстрийт Джърнъл"

Блинкън призова Лавров да освободят журналиста от "Уолстрийт Джърнъл"

Свят

|
Нед, 02 Апр 2023г. 20:48ч.
Блинкън призова Лавров да освободят журналиста от "Уолстрийт Джърнъл"

Антъни Блинкън, сн. ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън разговаря по телефона с руския външен министър Сергей Лавров и настоя пред него за незабавно освобождаване на американския журналист Евън Гершкович, задържан по-рано тази седмица в Русия по подозрения в шпионаж, предадоха световните агенции.

Блинкън е изразил пред Лавров силното безпокойство на САЩ относно неприемливото задържане от Русия на американски журналист, подчерта говорителят на Държавния департамент Ведант Пател. "Държавният секретар призова за незабавното освобождаване на журналиста и призова също и за освобождаването на друг намиращ се в затвора в Русия американец - Пол Уилън", допълни говорителят.

От своя страна по време на разговора с Блинкън Лавров е разкритикувал медийната шумотевица на Запад, която се е вдигнала около ареста на американския журналист и е подчертал, че неговата съдба ще бъде решена от съда.

"Недопустимо е отговорни представители във Вашингтон и западни медии да вдигат врява с ясното намерение да придадат на този случая едно политическа окраска", заявил Лавров, цитиран от външното ведомство на Русия. Той отбелязал, че Гершкович е уличен в опит да получи секретни сведения и държавни тайни под прикритието на журналистическия си статус.

mediapool.bg