Кламер БГ - Новини: Излекуваните трайно са два пъти повече от заразените вследствие на мерките

Излекуваните трайно са два пъти повече от заразените вследствие на мерките

България

|
Четв, 07 Ян 2021г. 12:41ч.
Излекуваните трайно са два пъти повече от заразените вследствие на мерките

Броят на излекуваните като трайна тенденция е двойно по-голям от броя на новозаболелите. Това се наблюдава както на дневна така и на седмична база, отчете здравният министър Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на здравните власти в четвъртък.

"Отчитаме изключително положителни данни като резултат от въведените противоепидемични мерки", заяви той. Това е четворно намаление спрямо пиковите стойности от по 4000-5000 нови случая в средата на ноември. При това в статистиката вече са включени и доказаните с антигенен тест заразени, които са една трета от общия брой за денонощие.

Новите случаи на коронавивус за последното денонощие са 1002, а излекуваните са 2023 души. На седмична база тенденцията е същата - 10 454 излекувани към 5170 новозаразени.

През тази седмица се наблюдава и разтоварване на болниците, като в лечебни заведения се лекуват 4 262, от които 379 са в интензивни отделения. За сравнение преди месец на 7 декември хоспитализираните бяха 7000 души, а в интензивни отделения бяха 516 души.

Ангелов отчете, че в момента заетостта на болничните легла на национална база е 32% за неусложнени пациенти и 47% за пациенти в усложнено състояние. Активните случаи на медици в момента са 2833, от които в лечебни заведения се лекуват 117 от тях, а в интензивни структури – 7 души.

България остава на 24-то място по заболяемост в ЕС и на 3-то място по смъртност, но заради празниците Европейският център за контрол на заболяванията не публикува данни за този период поради липсата на точност.

Здравният министър коментира, че здравните власти очакват средата на януари, за да отчетат данните от празнуването на Нова година. Тогава ще са минали и 10 дни от връщането на малките ученици от I до IV клас обратно на училище.

В понеделник Ангелов и образователния министър Красимир Вълчев ще обсъдят възможностите за връщане и на останалите ученици в присъствена форма на обучение.

mediapool.bg