Кламер БГ - Новини: 10 дома за хора с психични проблеми и умствена изостаналост ще бъдат закрити тази година

10 дома за хора с психични проблеми и умствена изостаналост ще бъдат закрити тази година

България

|
Четв, 07 Ян 2021г. 13:53ч.
10 дома за хора с психични проблеми и умствена изостаналост ще бъдат закрити тази година

През 2021 г. ще бъдат закрити 10 специализирани институции - по пет дома за пълнолетни с умствена изостаналост и за пълнолетни с психични разстройства. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика в четвъртък.

Потребителите им ще бъдат настанени в услугите от новия тип, които отговарят на критериите за качество, обясни социалният министър Деница Сачева.

В края на миналата година Комитета против изтезанията на Съвета на Европа извади наяве скандални практики от институциите за хора с психични проблеми като бой и връзване с вериги. Докладът на Съвета на Европа се базира върху посещенията на експертите и в държавните психиатрични болници "Св. Иван Рилски" в Курило, в село Царев Брод и болницата в Бяла.

След това от прокуратурата съобщиха, че 28 специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост ще бъдат закрити до 2027 година, след като при съвместни проверки със социалните служби бяха установени нередности.

Сачева съобщи в четвъртък, че в следващите години предстои да стартира процесът на деинституционализация на услугите за стари хора. За целта по ОП "Развитие на човешките ресурси" в следващия програмен период ще бъдат отделени 750 млн. лв. за изграждане и оборудване на нови центрове за настаняване от семеен тип.

Тя връчи лиценз на нова социална услуга за резидентна грижа за възрастни в село Межден, община Дулово. Това е първата, която получава такъв от Агенцията за качество на социалните услуги след нейното създаване и влизането в сила на Закона за социалните услуги.

В триетажната сграда вече са настанени трима потребители, а капацитетът е общо за 15 души над 65 г. Услугата разполага с машини, които помагат на трудноподвижните хора да се придвижват. Тя беше проверявана два месеца преди да бъде издаден лицензът, а контролът ще продължи и след стартиране на грижите за възрастните.

mediapool.bg