Кламер БГ - Новини: Кметът на Калофер: Аз организирах хорото, аз ще платя глобата

Кметът на Калофер: Аз организирах хорото, аз ще платя глобата

България

|
Четв, 07 Ян 2021г. 13:27ч.
Кметът на Калофер: Аз организирах хорото, аз ще платя глобата

Мъжкото хоро във водите на р. Тунджа в Калофер е било организирано от кмета на града Румен Стоянов и той ще плати глобата за неспазване на противоепидемичните мерки. Това заяви самият Стоянов пред Нова телевизия.

Хорото бе проведено въпреки забраните за събиране на хора и изискванията за спазване на дистанция. В него участваха 68 души, направили си предварително антигенни тестове. Стотици други обаче се събраха на бреговете на реката, макар че Стоянов призова туристи да не идват в градчето.

Няколко дни преди Йордановден кметът многократно заяви, че няма да отмени проявата. Още тогава той обеща, че сам ще плати евентуалната глоба. В сряда областният управител на Пловдив Дани Каназирева обяви, че санкции ще има. Все още не е ясно дали те ще са само за кмета или и за местната администрация.

"Всичко беше организирано от мен. Няма смисъл да търсят администрация, всичко е под мое ръководство. Глобата, която трябва да отнеса, нека бъде само за мен. Личи си, че е обществено значимо нашето хоро. След призивите ми много хора не дойдоха в града ни", заяви Стоянов в четвъртък.

Той допълни, че имал предложения от граждани те да платят санкцията. Посочи обаче, че е готов сам да го направи.

По-късно здравният министър Костадин Ангелов каза, че "заиграването на политиците, опирайки се на българските обичаи и традиции, с българщината в момента е нелепо".

"Ситуацията в днешно време изисква малко по-различен тип действия. Заиграване с политиката, опирайки се на български обичаи и традиции, в момента е нелепо, защото всичко това погазва здравето на българите. Такава пандемия се случва веднъж на 100 години. Всеки решава с какво иска да остане в историята – дали със спасените човешки животи и мисъл за медиците, или с преследване на политическите си амбиции. Не е време за правене на политика, нито за празници. Най-важното е да преведем българския народ през тази криза и да запазим живота на българските граждани", коментира здравният министър.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че фестивалът "Сурва" в Перник ще бъде отменен, но в отделни села ще има малки празненства при спазване на мерките.

mediapool.bg