Кламер БГ - Новини: 100 горски служители гасят пожар в иглолистна гора край с. Калугерово

100 горски служители гасят пожар в иглолистна гора край с. Калугерово

България

|
Пет, 22 Юли 2022г. 18:41ч.
100 горски служители гасят пожар в иглолистна гора край с. Калугерово

100 горски служители гасят пожар в иглолистна гора край с. Калугерово

Близо 100 горски служители и пожарникари гасят пожара в иглолистните гори в землището на пазарджишкото село Калугерово. Възникналият на 21 юли горски пожар към момента е обхванал площ от около 1000 дка, основно държавни горски територии – иглолистни култури на възраст от 40 до 60 години, съобщи заместник министърът Валентин Чамбов, който е на мястото на събитието.

Към настоящия момент активните действия по потушаването му се извършват от около 100 горски служители от поделенията на държавните горски стопанства Пазарджик, Панагюрище, Алабак, Чепино, Пещера, Ракитово, Белово и РДГ Пазарджик.

Към момента пожарът се разпространява на голям фронт низово, като за спирането му се изграждат противопожарни просеки с тежка техника, включително и на "Асарел Медет" АД, Панагюрище, при което се отстранява всичката дървесна, храстова и тревна растителност.

От сутринта в гасателните дейности са се включили два специализирани хеликоптера.

По-късно стана ясно, че със заповед на министъра на земеделието Иван Иванов от 25 юли до 7 август включително се забранява поддържането на постоянно затревените площи и обработваемите земи в състояние, годно за производство, чрез косене. Със същата заповед се ограничава косенето на трева, машинно почистване (мулчиране) и почистването на храсти.

Целта на налаганите ограничения е отстраняване на източниците на опасност за причиняване на пожари.

Министерството на земеделието предупреждава, че при неспазване на предписанието ще бъдат налагани глоби или имуществени санкции от директорите на областните дирекции "Земеделие", съгласно Закона за защита при бедствия.

Заради наложените ограничения за този период земеделските производители ще бъдат освободени от задължението да поддържат постоянно затревените площи и обработваемите земи и няма да търпят административни санкции от Държавен фонд "Земеделие".

Министерството на земеделието напомня отново, че паленето на стърнища е забранено и се санкционира.

mediapool.bg