Кламер БГ - Новини: Христо Иванов: Слави Трифонов използва записа, за да избяга от отговорност (видео)

Христо Иванов: Слави Трифонов използва записа, за да избяга от отговорност (видео)

България

|
Съб, 23 Юли 2022г. 11:11ч.
Христо Иванов: Слави Трифонов използва записа, за да избяга от отговорност (видео)

Христо Иванов, сн. БГНЕС

“Очевидно сме в ситуация, в която Слави Трифонов си мисли, че могат да използват този запис, за да избягат от отговорност от преговорите за съставяне на правителство. Ще бъде грешна преценка, ако заложи на това“, коментира съпредседателят на “Демократична България“ Христо Иванов в събота.

Преди ден лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов прекрати участието на партията си в преговорите за правителство с последния мандат, като използва за мотив пряко излъчената среща на “Демократична България“, на която се чува политически анализ на Иванов.

“ПГ на ИТН трябва да реши готова ли е да заложи съдбата на страната на емоционална реакция или на желание да се избяга от отговорност от техния ръководител. Или все пак ще намерят начин да се върнат обратно в процеса“, допълни съпредседателят на "Демократична България“ пред бТВ.

“Публикувахме целия запис с видеото, за да могат хората сами да преценят, а не да разчитат на гербаджийската пропаганда, която веднага се опита да извади неща от контекста“, заяви Иванов.

По думите му е очевидно, че ГЕРБ и ДПС имат огромен интерес от предсрочни избори, защото смятат, че това “ще ги изпере и върне обратно в играта“.

“Това бе съвсем нормална политическа дискусия, в която аз докладвам на моите колеги какво се е случило, давам анализ и получавам обратна връзка. За нищо не съжалявам от казаното, защото това е нормална професионална дискусия, в която никой не е обиден“, заяви Христо Иванов.

”Ако с този запис приключи всичко, пред лицето на страната ние декларираме, че сме абсолютно несъстоятелни като политици. Става дума за една банална среща, каквито ние правим по три пъти на седмица. Приемам като случайност, че администрацията е забравила да изключи камерите”, добави Иванов пред БНТ.

"ГЕРБ и ДПС се мятат, правят панаири. Искат избори, защото смятат, че колкото е по-зле, толкова по-добре за тях. Че дестабилизацията в страната в крайна сметка ще ги изпере, че с Пеевски и Борисов отпред те ще успеят да се задържат, докато ние се изпотрепем за глупости".

Той коментира, че преговорите за нова коалиция са изключително сложни.

“Ако не ни чакаше енергийна и икономическа криза, война, щяхме да кажем в тази ситуация е невъзможно, хайде да ходим на избори, Но когато човек погледне отвъд собствения си нос, вижда, ме ни предстои една от най-трудните зими. Затова нашата позиция беше да трудно е, но сме длъжни да опитаме“, каза Иванов.

Той призова Слави Трифонов да изгледа записа внимателно “и да види, че аз характеризирам съотношението между ИТН и ПП и изобщо не споделям свои лични оценки за ИТН“.

“Отношенията между ПП и ИТН са изключително сложни. Самите ПП поставяха въпроса дали изобщо може да се разговаря с ИТН като партия ии само с отделните им депутати“.

mediapool.bg