Кламер БГ - Новини: 10 убити при нападения с нож в Канада

10 убити при нападения с нож в Канада

Свят

|
Пон, 05 Септ 2022г. 10:14ч.
10 убити при нападения с нож в Канада

Заподозрените за атаката

Най-малко 10 души бяха убити и около 15 бяха ранени при нападения с хладно оръжие в две населени места в Канада.

Заподозрените за атаката са идентифицирани като Деймиън Сандерсън и Майлс Сандерсън, съответно на 30 и на 31 години. Те са с черни коси и кафяви очи. Започнало е издирването им. Двамата са избягали с черен "Нисан Роуг".

Десет трупа са били открити в град Джеймс Смит Крий Нейшън и в съседния град Уелдън в западната канадска провинция Саскачеван, заяви заместник-комисарят на Кралската жандармерия на Канада Ронда Блекмор. Около 15 ранени са откарани в различни болници, допълни тя. Нападенията са били извършени на няколко места, предаде БТА.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо определи нападенията като ужасяващи и разтърсващи. Това е една от най-кървавите агресии в Канада в последните години.

Първи сигнал за престъпленията е бил подаден в 11,40 ч по Гринуич вчера, в който с говорело за атака с хладно оръжие в Джеймс Смит Крий Нейшън. Последвали сигнали за още атаки там, както и за ранени и убити хора в съседния Уелдън. Първият от тези два града е с население 2500 души и вече обяви извънредно положение заради атаките. Жителите на цялата провинция пък са приканени да не напускат домовете си.

Властите засега не знаят мотивите за атаките, но предполагат, че някои от жертвите са взети на прицел от нападателите, а други са били атакувани на случаен принцип.

Двамата заподозрени били забелязани в Реджина, провинциалната столица на Саскачеван, на 300 километра по на юг от местата на нападения.

Издирвателната операция се разпростря и в съседните провинции Манитоба и Алберта.

В последните години Канада преживя няколко подобни прояви на насилие. През април 2020 г. стрелец, представил се за полицай уби 16 души в Нова Скотия. През януари 2017 г. 6 души бяха убити и 5 ранени при нападение на джамия в Квебек. През 2018 г. шофьор на камион помете пешеходци в Торонто, като уби 10 души, а рани 16.

mediapool.bg