Кламер БГ - Новини: Лиз Тръс ще е новият премиер на Великобритания

Лиз Тръс ще е новият премиер на Великобритания

Свят

|
Пон, 05 Септ 2022г. 17:11ч.
Лиз Тръс ще е новият премиер на Великобритания

Лиз Тръс ще е новият премиер на Великобритания

Британският външен министър Лиз Тръс бе избрана за лидер на Консервативната партия, предаде Би Би Си. Това означава, че тя ще бъде новият британски премиер на мястото на Борис Джонсън.

Тръс победи бившия финансов министър Риши Сунак в надпреварата за премиерския пост. За нея са гласували 57 процента от членовете на Консервативна партия, а за Сунак - 43 процента.

"Ще реализирам смел план за намаляване на данъците и за стимулиране на икономическия растеж. Ще работя по енергийната криза, ще се справя със сметките за енергия на обикновените хора, а също така и с дългосрочните предизвикателства в сферата на енергийните доставки", каза Тръс, след като резултатът от гласуването бе обявен, предаде Ройтерс.

Очаква се Тръс да разчисти екипа на Джонсън в премиерската канцелария на "Даунинг стрийт 10", пише лондонският "Таймс". Според вестника най-изтъкнатата жертва на евентуалната чистка ще бъде Саманта Джоунс, която ръководи оперативните дела на канцеларията на Джонсън в качеството си на постоянен секретар. Този пост бе създаден през февруари след скандала около празненствата през локдауна, като източници казват, че е малко вероятно Джоунс да остане и че нейната длъжност ще бъде изобщо премахната.

Освен това се очаква Стивън Лъвгроув, съветник по националната сигурност, също да бъде отстранен и да бъде заместен от експерт по Русия. Малцина от съветниците и служителите на "Даунинг стрийт 10" са получили уверения, че ще запазят работата си през новия режим, обобщава "Таймс".

По-рано Лиз Тръс обеща, че ако бъде избрана, ще вземе до една седмица мерки за справяне с нарастването на цената на живота, подхранвано от растящите сметки за енергия, дължащи се на войната в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

От юли насам, когато Борис Джонсън обяви намерението си да подаде оставка, правителството не успя да се справи с нарастващата инфлация, проблемите на пазара на труда и напрежението, на което е изложена националната здравна система.

По време на кампанията си Тръс обеща да увеличи разходите за отбрана, да намали данъците и да увеличи енергийните доставки, но отказа да предостави подробности за това как ще отговори на кризата с разходите за живот.

mediapool.bg