Кламер БГ - Новини: Руските власти отнеха разрешението за разпространение на в. "Новая газета"

Руските власти отнеха разрешението за разпространение на в. "Новая газета"

Свят

|
Пон, 05 Септ 2022г. 13:42ч.
Руските власти отнеха разрешението за разпространение на в. "Новая газета"

Дмитрий Муратов

Руски съд анулира разрешението за разпространение на хартиеното издание на в. "Новая газета" - стожер на разследващата журналистика в страната, принуден да спре излизането си през март покрай репресиите срещу критиците на войната в Украйна, предаде Франс прес.

Изданието се прочу с подробни разследвания за корупцията на елитите в Русия и за тежките нарушения на човешките права, по-специално в Чечения. От основаването на вестника през 1993 г. бяха убити шестима негови журналисти.

Съдът в Басманний район в Москва "призна за невалидна регистрацията (като медия) на хартиеното издание на "Новая газета", посочи в Телеграм вестникът, чийто главен редактор Дмитрий Муратов е сред лауреатите на Нобеловата награда за мир за миналата година.

Това става точно след кончината и погребението на последния ръководител на Съветския съюз Михаил Горбачов, който винаги е подкрепял "Новая газета". В събота Муратов оглави траурния кортеж на погребението на Горбачов, който почина на 91 години.

Административен ищец бе федералната служба за надзор на медиите и масовите комуникации Роскомнадзор, поискала регистрацията на "Новая газета" да бъде отзована заради процедурни нарушения около предоставянето на устава на редакцията на държавните власти, посочва агенция Интерфакс.

Фактически вестникът вече от месеци не излиза от печат. Властите го обвиняват също, че е нарушавал закона, като не е посочвал ясно в публикуваните материали организациите и хората, определяни от държавните органи като "чуждестранни агенти".

Утре същият съд ще разгледа иск на Роскомнадзор да се признае за невалидна регистрацията на сп. "Новая расказ-газета" - приложение на "Новая газета". А на 15 септември Върховният съд на Русия ще реши дали да бъде спрян сайтът на "Новая газета", отново по иск на същата федерална служба.

Част от редакцията стартира нов проект в Европа, припомня Интерфакс.

mediapool.bg