Кламер БГ - Новини: Шефът на "Майчин дом" мобилизира подкрепа за себе си на фона на нестихващия скандал

Шефът на "Майчин дом" мобилизира подкрепа за себе си на фона на нестихващия скандал

България

|
Четв, 14 Септ 2023г. 15:13ч.
Шефът на "Майчин дом" мобилизира подкрепа за себе си на фона на нестихващия скандал

Апарат за плазмафереза, дарен от прокуратурата на

Месеци след началото на разкритията за скандални практики в управлението на най-голямата акушеро-гинекологична болница "Майчин дом", директорът й проф. Иван Костов най-накрая се принуди да излезе с някакви обяснения поне по част от тях. В последните дни Костов започна да мобилизира и подкрепа за себе си от колеги, болнични и съсловни организации. Това се случва на фона на нестихващо напрежение в екипа на самата болница, която е разделена на два лагера: срещу и в подкрепа на Костов.

Противопоставянето продължава да ескалира под пасивния поглед на здравните власти, които след десетки проверки все още не са разсеяли категорично данните за злоупотреби в "Майчин дом", а напротив – съмненията се задълбочават. Преди време здравният министър Христо Хинков каза, че на този етап все още няма основания да освободи Костов. Три сигнала срещу директора на "Майчин дом" бяха подадени и в прокуратурата през юни, но засега проверките продължават.

Костов е "на мушката" по няколко линии, но най вече заради стила му на управление, работата му на три места и огромните допълнителни възнаграждения, които си докарва по тази начин заедно с група приближени до него лекари, от което редови техни колеги се чувстват ощетени.

"Печалбата на директора по-голяма от тази на болницата"

Преди два дни на две отделни пресконференции лекари от двата лагера срещу и в подкрепа на Костов дадоха пресконференции. Д-р Елена Георгиева, която беше уволнена в средата на май като шеф на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение, заяви, че вече повече от три месеца липсват адекватни действия от страна на управляващите и принципала на болницата в лицето на МЗ. "Има доказателства за куп нарушения в болницата, но въпреки това няма ответна реакция", посочи тя.

Още по темата:

Проф. Иван Костов: Очернящата кампания срещу мен мина всякакви граници

Георгиева заяви, че недоволните от управлението на Костов не са няколко души, както той го представя, а официално са се подписали под сигналите срещу него 23 души и има други, които са зависими и се страхуват да излязат с имената си. По думите й на директора са дадени изключителни правомощия сам да сключва договори и да определя допълнителното материално стимулиране за персонала, което влошава микроклимата в болницата и води до риск за пациентите. "Печалбата на директора е в пъти по-голяма от печалбата на самата болница", посочи тя по повод постоянно изтъкваните положителни финансови резултати на "Майчин дом". Печалбата на болницата е малко над 100 хил. лева.

Конфликт на интереси

"Конфликтът на интереси е очевиден. Един човек, на който е поверено да управлява държавно дружество, да разходва публични средства и същият човек осъществява частна дейност в медицински център "Феми Клиник". Едноличен собственик на капитала на "Фемиклиник" е дружеството "Фемихелт", което пък е представлявано от Борис Конев, който е дал заем на проф. Костов от 570 000 лв., видно от една от данъчните декларации на проф. Костов. Освен това той е и управител на "Медикард", която е спечелила поръчка в "Майчин дом". И управителя на "Фемиклиник" е д-р Гергана Дикова, която е дъщеря на шефа на медицинския център на "Майчин дом". 10 агушер-гинеколози работят и в частния център, и в Майчин дом", посочи Георгиева.

Д-р Алан Начев заяви, че най-опитните хирурзи в болницата са лишени от достъп до робота "Да Винчи".

Нейни колеги поставиха въпроси и около академичната и медицинска кариера на проф. Костов. Д-р Мариана Пъневска посочи, че той никога не е бил асистент и обърна внимание, че неговите защити са в областта на социалната медицина, а не на акушерството и гинекологията. Освен това заяви, че още преди години по време на специализацията му в Майчин дом негови колеги са искали да му прекъснат правата заради морално-етичен казус, но по думите й, той се е оказал "наше момче".

Лекари от болницата разказаха още, че опълчилите се срещу Костов са притискани чрез намаляване на допълнителното материално стимулиране, заплахи със саморазправа и уволнение, академичен тормоз при защитите и др.

Те поставиха и въпроса защо последните одити в болницата се е налагало да бъдат пренаписвани, а един от проверяващите Васил Кацаров е бил уволнен, за което в. "Капитал" съобщи преди време.

"Лъжи и манипулации на трима души срещу визионера Костов"

Същевременно след дълго мълчание в последните дни започна да "вали" подкрепа за проф. Костов от страна на болнични и съсловни организации, отчасти поискана от самия него.

Самият Костов също излезе с позиция, в която за първи път отговори на поне част от обвиненията към него. Той акцентира върху това, че заплатата му като директор на болницата не е толкова висока, но не коментира в конкретика допълнителните си приходи от частни прегледи.

За Костов се застъпиха и някои от водещите лекари в болницата от близкото му обкръжение и заявиха, че срещу "Майчин дом" се води клеветническа кампания.

"Изключително сме възмутени от лъжите и манипулациите, които се разпространяват в медиите за болница "Майчин дом", коментира зам.-директорът по лечебно-диагностичната дейност към болницата д-р Веселин Дяволов. По думите му в болницата работят 540 души, от които 110 са лекари, а цялата кампания срещу болницата се водела от "трима души", които се опитват да манипулират и овладяват лечебното заведение.

Началникът на Клиниката по неонатология към "Майчин дом" проф. Боряна Слънчева каза, че това е личностен конфликт, който излиза от границите на добрия, университетски тон. Относно диспропорциите в допълнителните възнаграждения на лекарите, тя посочи, че това зависи от естеството на работата и натоварването.

Относно това какъв процент от приходите на медицинския център към болницата получават различните лекари д-р Мирослав Георгиев обясни, че 50% получават всички лекари, 60% получават хората с докторска степен, 70% получават доцентите, 80% получават професорите, а 90% получават републиканските консултанти. Причината проф. Костов да получава по-голяма сума била, че услугите, които предоставя са с по-висока стойност. Ставало дума за предоперативни консултации, които са с изключителна сложност.

"Откакто проф. Костов е в "Майчин дом" доведе със себе си екип от специалисти. Започнаха безкръвни операции. Смело мога да заявя, че проф. Костов е визионер, който чертае нови хоризонти", заяви акушер-гинекологът д-р Валентин Иванов.

Вали подкрепа от болнични и съсловни организации

От два дни има и организирана подкрепа за Костов от болнични и съсловни организации, която стана ясно, че отчасти е инициирана от самия него. "На база изпратена молба за подкрепа от екипа на СБАЛАГ "Майчин дом", в сряда със становище излезе Асоциацията на университетските болници, на която АГ болницата е член. Оттам призоваха да се спре с публичното уронване на престижа на болниците и техните ръководства, в частност на "Майчин дом“, нейното ръководство и лично на изпълнителния директор проф. д-р Иван Костов.

"Разпространението на недоказани факти и обвинения в публичното пространство е недопустимо и вредно не само за болниците в страната, а и за цялото ни общество. Рушенето на авторитета на лечебни заведения, лекари, мениджъри, преподаватели чрез публикуване на недоказани по предвидения в законите на страната ред внушения и обвинения е изключително деструктивно. Нанася се вреда не само на лекарското съсловие като цяло, но и на гражданите, които разчитат да получават високотехнологична и качествена здравна помощ, като се създава недоверие в цялата здравна система", се казва в позицията.

Оттам обърнаха внимание, че болничните директори не си определят сами заплатите като управители, а относно допълнителните им приходи "никой не може да лиши временно избраните лекари на управленски позиции в болниците от правото да практикуват своята професия".

В четвъртък подкрепа дойде и от Столичната лекарска колегия (СЛК), според която "комплицираната ситуация в "Майчин дом" вече преминава границите на етичните правила и норми лекар-лекар в ущърб на цялото общество".

СЛК смята, че ставащото уронва престижа и на всички съвестно работещи в "Майчин дом“ и ерозира нормалната работна атмосфера, което неминуемо би могло да се отрази на качеството на здравната помощ.

"СЛК не приема почти ежедневно в едно или друго медицинско заведение, а в настоящия случай в "Майчин дом“ фокусът от благородството на медицинската професия да се подменя с недоказани публични изявления позорящи и подронващи авторитета на нейното ръководство", казват от колегията.

Това отново хвърля топката в полето на здравните власти и прокуратурата, които продължават да не дават ясни и категорични отговори около разкритията за управлението на болницата. И докато държавата пасува, "недоказаните разкрития" продължават да тегнат над "Майчин дом".

mediapool.bg