Кламер БГ - Новини: "Изпил шест бири". Шофьорът, обвинен за прегазеното дете на "Гурко", остава в ареста

"Изпил шест бири". Шофьорът, обвинен за прегазеното дете на "Гурко", остава в ареста

България

|
Четв, 14 Септ 2023г. 15:47ч.
"Изпил шест бири". Шофьорът, обвинен за прегазеното дете на "Гурко", остава в ареста

Протест на кръстовището с пешеходната пътека, където бе убито 15-годишно момче. Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд (САС) окончателно остави в ареста 37-годишния Петър Тодоров, който бе обвинен за причиняването на смъртта на 15-годишния ученик на пешеходната пътека на централната столица ул. "Гурко". Решението на съда не може да бъде обжалвано.

Прокурорската експертиза по делото показа, че Тодоров е минал с 88 км/ч през пешеходната пътека и е влачил тялото на детето в продължение на десетина метра.

Тестът с дрегер и кръвната проба на Тодоров показаха над два промила алкохол, а пред съда той каза, че е изпил шест бири, преди да се качи да шофира.

От събраните данни по делото става ясно, че Тодоров е казал, че кагато е наближил пешеходната пътека настъпил газта, за да мине преди детето. Това обяснява факта, че преди пешеходната пътека няма следи от спирачен път, въпреки добрата видимост.

Пред съда Тодоров заяви, че страшно много съжалява за случилото се.

Служебният адвокат на Тодоров се опита да му издейства по-лека мярка за неотклонение с твърдението, че помага на приятелката си и детето ѝ. Обвиняемият е с чисто съдебно минало, тъй като е настъпила реабилитацията заради предишното му наказание за шофиране в нетрезво състояние, което е било през 2006 година.

Катастрофата на пешеходната пътека предизвика много силна обществена реакция. Близки и приятели на загиналото на пешеходна пътека 15-годишно дете в столицата се събраха на бдение на мястото на произшествието - кръстовището на улиците "Гурко" и "Шишман". Те бяха подкрепени от много столичани, които оставиха цветя до пешеходината пътека.

След това граждани организираха и протест пред МВР с искане за по-стриктен контрол върху движението по пътищата.

В четвъртък ученици от столичното 32-ро училище ще тръгнат на шествие от сградата на учебното заведение до мястото на катастрофата в памет на убития ученик.

mediapool.bg