Кламер БГ - Новини: Шефът на ИАЛ: В България не се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност

Шефът на ИАЛ: В България не се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност

Коронавирус

|
Ср, 27 Окт 2021г. 15:30ч.
Шефът на ИАЛ: В България не се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност

Шефът на ИАЛ: В България не се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча да се удължи срока на годност на ваксината на Pfizer от 6 на 9 месеца като това е валидно за всички партиди след първи юни. Това обясни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов. Въпросът с годността на ваксините доби актуалност след като бившият премиер Бойко Борисов обвини настоящите управляващи, че ваксинират с препарати с изтекъл срок на годност, за което беше опроверган още в неделя от Министерството на здравеопазването.

Кирилов заяви, че прилаганите в момента ваксини са със срок на годност, одобрен в кратката характеристика. Той обясни, че временно за част от произведените количества има разлика между информацията на опаковката и реално одобрения срок на годност, защото не е възможно тези количества да бъдат преопаковани. Затова компанията производител във всички европейски държави е предоставила одобрената от ЕМА информация както на медицинските специалисти, така и на здравните власти. Той допълни, че регионалните здравни инспекции са получили тази информация още през септември.

Кирилов посочи, че в следващите месеци се очаква да има промяна в срока на годност и в условията на съхранение и на другите ваксини срещу Covid-19, тъй като производителите събират нова информация.

Той заяви, че у нас има ваксини с изтекла годност, но те са бракувани, като в следващите месеци предстои да бъдат унищожени съгласно правилата.

mediapool.bg