Кламер БГ - Новини: Увеличават интензивните легла в София, спират плановия прием и командироват медици

Увеличават интензивните легла в София, спират плановия прием и командироват медици

Коронавирус

|
Ср, 27 Окт 2021г. 19:03ч.
Увеличават интензивните легла в София, спират плановия прием и командироват медици

Увеличават интензивните легла в София, спират плановия прием и командироват медици

Разкриване на допълнителни легла за интензивно лечение на пациенти с коронавирус, командироване на медици и спиране на плановия прием. Тези мерки са били обсъдени в сряда на среща между ръководството на МЗ и директори на болници, съобщи зам.-здравният министър д-р Димитър Петров.

Интензивните легла в София вероятно ще бъдат увеличени с 50, разпределени в общо 25 болници. Петров съобщи, че в София има 45 свободни реанимационни легла в болниците, които бързо се запълват. В тази бройка влизат и около 15 интензивни легла в АГ болниците, където не могат да се вкарват пациенти с коронавирус. Леглата за неусложнени пациенти с Covid-19 са достатъчно и при тях няма недостиг – свободни са над 1000 легла. При нужда те могат да се увеличат и да станат 3000, съобщи Петров.

Като извънредна мярка се обсъжда и командироване на медици от по-малки болници, които да обслужват интензивните легла.

Петров съобщи, че се оформя становището до дни да бъде спрян плановият прием в София. Няма обаче да се спират хемодиализата и диагностиката и лечението на онкоболните. Плановият прием може да остане в малки болници, в които няма пациенти с коронавирус.

По думите на Петров има известен недостиг на респиратори, но МЗ вероятно ще направи бърза доставка.

Д-р Атанас Атанасов, директор на "Александровска" болница съобщи, че в болницата има едно свободно от 36 реанимационни легла. Имат готовност за откриване на още толкова, но няма реаниматори.

mediapool.bg