Кламер БГ - Новини: Хунтата в Нигер вее руски знамена и скандира "Путин" след преврата, възможна е военна намеса

Хунтата в Нигер вее руски знамена и скандира "Путин" след преврата, възможна е военна намеса

Свят

|
Нед, 30 Юли 2023г. 17:37ч.
Хунтата в Нигер вее руски знамена и скандира "Путин" след преврата, възможна е военна намеса

Поддръжниците на преврата в Нигер развяват руски знамена, Пригожин им предложи услугите си. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ситуацията в западноафриканската държава Нигер става все по-опасна и напрегната. Хиляди поддръжници на хунтата, която превзе Нигер с преврат по-рано тази седмица и свали демократично избрания президент Мохамед Базум, маршируваха по улиците на столицата Ниамей, развявайки руски знамена, скандирайки името на руския президент Владимир Путин и решително заклеймявайки бившата колониална сила Франция.

Руската наемническа група "Вагнер" вече действа в съседно Мали, а Путин би искал да разшири влиянието на страната си в региона, но все още не е ясно дали новите лидери на хунтата ще се насочат към Москва или ще се придържат към западните партньори на Нигер.

Африканските държави допуснаха военна намеса

Паралелно с протестите, в столицата на Нигерия Абуджа в неделя се проведе ключова лидерска среща на западноафриканските държави, по време на която Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) даде на превратаджиите срок от една седмица, за да върнат на власт демократично избрания президент на страната Мохамед Базум. В противен случай те заплашиха пучистите със санкции и дори възможна употреба на сила, предадоха Ройтерс и Франс прес.

ЕКОВАС се събра на извънредна среща в Абуджа - столицата на Нигерия, чийто президент Бола Тинубу бе избран по-рано този месец за следващ ротационен председател на регионалния блок. Тя призова за "незабавното освобождаване" на държавния глава Мохамед Базум и за "пълно възстановяване на конституционния ред в Република Нигер".

Сред потенциалните наказателни мерки срещу извършителите на военния преврат в Нигер са финансови санкции, забрана за пътуване и налагане на зона, забранена за полети, посочва Ройтерс. Използването на военна сила е потенциален вариант за действие, се подчертава в комюникето, публикувано след края на срещата. Командващите въоръжените сили на държавите от ЕКОВАС ще се съберат скоро на извънредна среща.

Комюникето осъжда подкрепата за преврата от страна на някои чужди държави и наемнически групи - явна препратка към основателя на активната в региона руска частна военна компания "Вагнер". По-рано Евгений Пригожин приветства преврата и предложи услугите си на неговите извършители. Иначе африканските държави като цяло и водещите западни сили осъдиха пуча и призоваха за възстановяване на конституционния ред в Нигер, отбелязва Ройтерс.

Тази сутрин превратаджиите в Нигер предупредиха за според тях непосредствена заплаха от "военна интервенция" от страна на ЕКОВАС.

Франция готви отговор на агресията

Междувременно в неделя около обяд протестиращи - поддръжници на военния преврат в Нигер, се опитаха да нападнат френското посолство в страната.

Ако граждани на Франция бъдат нападнати в Нигер, то Париж ще отговори на агресията, отговориха властите във Франция.

"Ако някой атакува френски граждани, армията, дипломатите и френските интереси, ще види, че Франция реагира по незабавен и неразрешим начин", съобщиха от администрацията на френския президент. В съобщението се казва още, че Еманюел Макрон "няма да толерира никакви атаки срещу Франция и нейните интереси".

"Франция също така подкрепя всички регионални инициативи, насочени към "възстановяване на конституционния ред" и завръщането на демократично избрания президент на Нигер Мохамед Базум, съобщиха още от кабинета на Макрон.

mediapool.bg