Кламер БГ - Новини: Москва отново бе атакувана с дронове (обновена)

Москва отново бе атакувана с дронове (обновена)

Свят

|
Нед, 30 Юли 2023г. 19:38ч.
Москва отново бе атакувана с дронове (обновена)

Московска сграда, поразена от дрон на 24 юли 2023 г. Руското министерство на отбраната редовно обвинява украинските власти за атаките. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската столица Москва отново е била атакувана с дронове през нощта срещу неделя, съобщиха властите. Те за пореден път обвиниха Украйна за атаките.

"Украински безпилотни самолети атакуваха Москва през нощта", обяви кметът на града Сергей Собянин, предадоха световните агенции. Жертви няма, допълни той.

"Тази нощ е имало нападение от украински безпилотни самолети. Фасадите на две високи сгради с офиси бяха леко повредени. Няма жертви или пострадали", написа Собянин в Телеграм.

Преди два дни Собянин съобщи за опит за нападение с вражески дрон, който бил свален от силите на руското министерство на отбраната.

Същевременно стана ясно, че е в ход евакуация на цялата зона "Москва сити" в московската столица. Целта на евакуацията е проверка на сградите. Именно в тази зона се намират двете повредени при атаката с дронове високи сгради, за които съобщи Собянин.

Министерството на отбраната на Русия поясни, че Украйна се е опитала да атакува обекти в Москва с безпилотни летателни апарати, като един дрон е бил унищожен във въздуха над територията на Одинцовски район на Московска област. Други два дрона също са били прехванати и обезвредени със средства за водене на електронна война. Те са загубили контрол и са се разбили на територията на зоната "Москва сити", предаде ТАСС.

Един охранител е пострадал при атаката по високата административна сграда "Око 2" в "Москва сити", съобщиха службите за действия при извънредни ситуации. Избити са стъклата на етажи от първи до четвърти.

По-рано бе съобщено, че е била атакувана и 50-етажна сграда - част от комплекс от три небостъргача, известен като "IQ-квартал", като на нивото на петия или шестия етаж се образувала дупка в стъклената фасада.

Заради възникналото извънредно положение бяха временно преустановени полетите от и до летище "Внуково". Самолетите се пренасочваха за известно време към други летища. Впоследствие работата му бе възстановена.

По-късно руското министерство на отбраната заяви, че руските сили са отразили през нощта и атака, извършена с 25 украински дрона срещу анексирания от Москва полуостров Крим, предаде Франс прес.

"Шестнадесет украински дрона бяха унищожени от противовъздушната отбрана", се казва в изявление на министерството.

"Други девет украински дрона бяха неутрализирани със средства за електронна борба и се разбиха в Черно море", добави министерството, като уточни, че атаката не е взела жертви.

Киев, който започна контранастъпление в началото на юни, за да си върне земите, завладени от Москва, обявява намерението си да си върне по-специално Крим, който Русия едностранно присъедини към територията си през 2014 г.

Зеленски: Войната се връща в Русия

По повод свалените дронове над Москва украинският президент Володимир Зеленски предупреди по-късно в неделя, че "войната" постепенно се връща в Русия.

"Постепенно войната се връща на територията на Русия - в нейните центрове и военни бази, и това е неизбежен, естествен и абсолютно справедлив процес", каза Зеленски по време на посещение в западния украински град Ивано-Франковск.

"Украйна става все по-силна", добави той, като предупреди обаче, че страната трябва да се подготви за нови атаки срещу енергийната инфраструктура през зимата.

"Но трябва да сме наясно, че както и през миналата година руските терористи могат да атакуват енергийния ни сектор и критични обекти и тази зима", каза Зеленски и добави, че при посещението му в Ивано-Франковск е била обсъдена подготовката за "всички възможни сценарии".

mediapool.bg