Кламер БГ - Новини: Христо Иванов: Спецправосъдието е сляпо за Пеевски и чекмеджетата

Христо Иванов: Спецправосъдието е сляпо за Пеевски и чекмеджетата

България

|
Ср, 19 Май 2021г. 09:57ч.
Христо Иванов: Спецправосъдието е сляпо за Пеевски и чекмеджетата

Снимка: БГНЕС

Специализираното правосъдие подлага едни хора с бизнес на репресия, а за други, които са политически фактори, е сляпо. Това заяви пред бТВ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. По думите му предложеното от партията закриване на специализираните съд и прокуратура е част от цялостна съдебна реформа.

"Специализираното правосъдие се оказа сляпо за Делян Пеевски, за чекмеджетата, за официалната вила, това е огромният проблем", заяви Иванов.

В предишния парламент бе внесен и приет на първо четене законопроект за закриване на специализираното правосъдие, но след това депутатите бяха разпуснати. Според Иванов това позволява да се проведат повече дискусии по темата.

Големият проблем при Българската банка за развитие (ББР) е липсата на реакция от страна на институции, каза още политикът. Преди дни служебният икономически министър Кирил Петков обяви, че около 1 мрлд. лв. са раздадени като кредити на осем големи фирми, половината от които са индиректно свързани с Пеевски. От ДПС отрекоха бившият им депутат да има кредити от държавата.

"Проблемът е в усмивката на Ахмед Доган. ББР е създадена да подпомага стартиращи бизнеси. Когато „Булгартабак“ получава финансиране от ББР, това не е нито малко, нито средно, нито иновативно предприятие, нито отговаря на критериите. И тук виждаме едно отклоняване от целта на банката. И възниква въпросът – това поредната усмивка на Доган ли е", заяви той.

Според данните от икономическото министерство компаниите, получили лъвския пай от държавното финансиране, са "Слънчев ден" АД, "Благоевград – БТ" АД и "Роудуей кънстракшън" АД (по над 140 млн. лв), "Маркет инвестмънт" АД ("Техномаркет") и "Интернешънъл инвестмънтс" ЕАД (по над 115 млн. лв.), Параходство "Български морски флот" АД, "Транспект" АД и "Инса Ойл" ЕООД (по над 60 млн. лв.)

mediapool.bg