Кламер БГ - Новини: МОСВ започва срещи за решаване на проблемите в българските зоопаркове

МОСВ започва срещи за решаване на проблемите в българските зоопаркове

България

|
Ср, 19 Май 2021г. 10:07ч.
МОСВ започва срещи за решаване на проблемите в българските зоопаркове

МОСВ започва срещи за решаване на проблемите в българските зоопаркове

"Екоминистерството ще оказва пълно съдействие за решаването на проблемите на всички зоопаркове в страната. Искам, когато в тях влязат гражданите със своите деца, да усетят, че сме част от връзката човек - природа. Моя мисия е да намерим път за решаване на всички проблеми, пред които сте изправени". Това е заявил екоминистърът Асен Личев на среща с директорите на всички 22 зоопарка във вторник, когато се отбелязва Деня на зоопарковете.

Той е изразил надежда, че след време в репортажите за зоологическите градини ще присъстват кадри, каквито наблюдаваме от големите и модерни зоопаркове по света, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

"Изключително високо ценя труда ви в зоологическите градини. Знам, че не ви е лесно. Ваша кауза е да научите хората да пазят природата и животните", коментирала зам.-министърът Емилия Тончева, по чиято инициатива е срещата.

По думите й тази среща е начало на много други, както и с неправителствени организации и представители на местната власт. Това според зам.-министър Тончева би довело до по-бързото разрешаване на проблемите на зоологическите градини.

"Благодаря ви, че слагаме началото на промяната в отношенията ни, надявам се на съдействие за изглаждане на различни противоречия в работата ни и за преодоляване на проблемите", казал директорът на столичния зоопарк Добромир Бориславов.

Призиви срещу спиране дейността на незаконните зоопаркове в страната или тези, чиито условия не отговарят на изискваните стандарти, отправи още миналия месец организацията за защита на животните "Четири лапи". Тогава тя публикува подробен доклад за условията в 16 действащи зоопарка в България, а във вторник стартира нов етап от разгръщането на инициативата, към която се присъединиха много публични личности като писателите Мария Лалева и Георги Господинов, певиците Поли Генова и Михаела Филева, актьора Китодар Тодоров, известни журналисти и влогъри.

Петицията на "Четири лапи" до Европейската комисия и българските власти да обърнат внимание на неспазването на стандартите от повечето български зоопаркове, вече е подписана от близо 50 хиляди души.

През годините организацията сигнализира многократно за различни проблеми при отглеждането на животните в различни зоологически градини - без това да доведе до необходимата реакция от контролните институции спрямо наблюдаваните нарушения.

"За жалост, миналата седмица преживяхме загубата на поредна жертва на неконтролираното размножаване на диви животни в плен в българските зоопаркове. Спасеното от Зоокът Разград през 2018 г., лъвче Терез почина няколко месеца преди да навърши четири години в центъра за диви котки FELIDA в Холандия, където преди 10 месеца братчето му Масуд също си отиде. Двете лъвчета развиха тежки заболявания вследствие генетичните малформации, които бяха резултат от близкородственото развъждане", посочват от "Четири лапи".

“2021 е годината, в която се надяваме, че дългогодишните усилия на "Четири лапи" ще дадат старт на една дългоочаквана промяна, а именно – да спрем да гледаме лъвове и тигри зад решетките в бетонни клетки. Неподходящите практики и условия, както и всички други прояви на безотговорност в зоопарковете трябва да спрат. Време е институциите да вземат необходимите твърди решения, за да осигурят спазването за българското законодателство и по-добър живот за дивите животни, отглеждани в плен в българските зоопаркове", коментира Магдалена Пенева от организацията.

От "Четири лапи" припомнят някои от шокиращите случаи за жестоки условия на живот в българските зоопаркове.

В зоологическата градина в Ловеч живеят шест мечки, два тигъра и два лъва в неподходящи ограждения с лоши хигиенни условия, а съществуващият проект за реновация на пространствата не се изпълнява. Въпреки това продължават да се развъждат мечки.

Последната атракция на затворения още през 2011 г. и незаконен зоопарк в Кюстендил е един самотен лъв в тясна бетонна клетка. Всички останали животни – макар че е трябвало да бъдат преместени по разпореждане след затварянето на зоопарка, са измрели през годините.

През 2009 г. е издадена официална заповед за затварянето на тясна бетонна клетка в зоопарк “Кенана” в град Хасково. Дотогава в нея е живеела кафява мечка, която е можело да бъде спасена и преместена с помощта на "Четири лапи". От 2014 до 2019 г. зоопаркът “Кенана” работи без лиценз, но въпреки това приема и показва животни. Сред тях е била тигрица, настанена именно в затворената през 2009 г. клетка на мечката. Сега тази злощастна клетка е дом на лъвица, а по последни данни на организацията в зоопарка вече има пет лъва и два тигъра.

mediapool.bg