Кламер БГ - Новини: Сметната палата: Одитът ни на партийните финанси е в съответствие със закона

Сметната палата: Одитът ни на партийните финанси е в съответствие със закона

България

|
Пет, 28 Апр 2023г. 14:54ч.
Сметната палата: Одитът ни на партийните финанси е в съответствие със закона

Снимка: Архив

Mediapool публикува получено право на отговор от председателя на Сметната палата Горица Грънчарова - Кожарева във връзка с публикацията "Сметната палата праща "Да, България" и ИТН на прокуратурата" от 27 април:

"Сметната палата осъществява контрол за изпълнението на бюджета и на други публични средства и дейности съгласно Закона за Сметната палата и международно признатите одитни стандарти. Основна задача на Сметната палата е да контролира надеждността и достоверността на финансовите отчети на бюджетните организации, законосъобразното, ефективно, ефикасно и икономично управление на публичните средства и дейности, както и да предоставя на Народното събрание надеждна информация за това.

В правомощията на Сметната палата се включва и осъществяването на финансов контрол върху дейността на политическите партии и управлението на предоставеното им имущество, съгласно Закона за политическите партии, а също и осъществяването на финансов контрол по Изборния кодекс.

В горепосочената публикация са представени резултати от Одитен доклад на Сметната палата № 0600100322 за извършен одит на финансовата дейност и управлението на предоставеното имущество на политическите партии, за периода от 01.01.2021 г. до 31.12.2021 г. Подчертаваме, че одитният доклад е изготвен в пълно съответствие със Закона за Сметната палата, Закона за политическите партии, относимите нормативни актове и одитни стандарти.

Сметната палата ще продължи и занапред да се води в работата си от най-високите професионални стандарти и от стриктното изпълнение на закона, без оглед на опитите за внушения и субективна интерпретация на фактите".

mediapool.bg