Кламер БГ - Новини: Журналистите, а оттам и обществото, остават без достъп до кулоарите в парламента

Журналистите, а оттам и обществото, остават без достъп до кулоарите в парламента

България

|
Ср, 13 Дек 2023г. 19:17ч.
Журналистите, а оттам и обществото, остават без достъп до кулоарите в парламента

снимка: БГНЕС

Партиите в парламента са взели решение журналистите да продължат да няма да имат достъп до кулоарите на политическите партии, въпреки подписката от 85 представители на медии, които настояваха именно за това. Новината идва в деня, в който Асоциацията на европейските журналисти - България подкрепи настояването на журналистите.

Решението е било взето на председателски съвет, където е била обсъдена петицията с исканията на журналистите, отразяващи работата на Народното събрание.

"Решението на управляващите е следното – журналистите няма да имат достъп до кулоарите на политическите партии, защото нямат интерес вие да вършите работата си свободно", каза Станислав Балабанов от "Има такъв народ" (ИТН).

По неофициална информация Никола Минчев е бил единственият присъстващ на председателския съвет, който се е застъпил за това всички искания да бъдат изпълнени. Всички останали обаче са се обединили около това кулоарите да останат затворени за медиите, а всички останали проблеми да бъдат адресирани, но след Нова година. Очаква се ръководството на парламента да изпрати и официален отговор до представителите на медиите.

Проблемът с липсата на достъп до кулоарите обаче е сериозен и не е просто прищявка на журналистите, а е важно и за обществото. С това ограничение се намаляват възможностите за достъп до информация.

По думите на Балабанов по време на председателят съвет дори е имало подигравки по повод исканията на представителите на медиите.

"Дори с насмешка Пеевски и Кирил Петков на председателския съвет изкоментираха, че по никакъв начин не трябва да имате достъп до стаите, каква работа имате при народните представители, вашето място е тук, където са благоволили да ви пуснат въобще", каза той.

Депутатът обясни, че от тях се информирал, че интернетът в сградата на Партийния дом е слаб. "Може би ще ви го засилят и ще ви сложат още един контакт, за да може да си включвате устройствата за работа, но няма да може да задавате свободно въпросите си на народните представители. Либералните и демократични представители се отнасят по най-долния комунистически начин със свободата ви", добави той, цитиран от БТА.

"Пеевски каза нещо от сорта, че ви е тъмно тук, може би трябва да ви засилят малко светлината. И аз веднага го обръщам на метафора и може би е правилно да имате по-засилена светлина, за да гледате как Кирил Петков постоянно излиза от стаята на Пеевски", добави Балабанов.

mediapool.bg