Кламер БГ - Новини: Президентът: Това е кабинет на леви, десни и центристи (на живо)

Президентът: Това е кабинет на леви, десни и центристи (на живо)

България

|
Ср, 12 Май 2021г. 12:10ч.
Президентът: Това е кабинет на леви, десни и центристи (на живо)

Служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, официално встъпва в длъжност в сряда. За служебен премиер бе назначен президентският секретар Стефан Янев, чиято експертиза е в областта на отбраната.

11:41 ч. Борисов хвали служебния премиер: Отличен избор от Радев

Вашият избор като отличен офицер и дипломат заслужава поздравления, каза отиващият си премиер Бойко Борисов към служебния министър-председател Стефа Янев.

“Много от колегите министри се познаваме добре. Направен е прекрасен избор от президента Радев за всички вас. Имаме всичките аргументи да направим едно правилно, нормално, демократично предаване на управлението“, допълни той.

Той изрази надежда, че ще има честни и прозрачни избори. "Искрено ви желая успех, много ще е трудно", каза Борисов, който преди два дни казваше, че цялата отговорност се носи от президента Радев.

Борисов заяви, че ако партиите в разпуснатия парламент са имали кураж служебното правителството е можело да бъде редовно.

11:25ч. Кирил Ананиев твърди, че оставя стабилни държавни финанси

Бившият министър на финансите Кирил Ананиев обяви, че оставя на служебното правителство стабилен и добре изпълняващ се бюджет. Той за пореден път изрази недоволството си от критиките на президента Румен Радев.

Ананиев каза, че всички плащания в помощ на бизнеса осигурени до края на месец май, а актуализация на бюджета не е предложена,защото това не може да се направи за три дни.

Служебният финансов министър Асен Василев обясни на свой ред, че е досегашното правителство е можело да предвиди, че кризата няма да отмине през пролетта и е можело да се подготви актуализацияна бюджета.

11 часа. Служебното правителството ще работи за прозрачно и отговорно управление

Служебното правителство има амбицията да покаже почтеност, прозрачност и професионализъм, каза служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов на излизане от Министерския съвет. По думите му правосъдното министерство се свързва със справедливост, което е твърде голяма претенция, но той изрази надежда, че служебното правителство ще задоволи очакванията на българските граждани за справедливост.

Той допълни, че правителството ще оцени обективно реалното състояние на държавата, без предубеденост и тенденциозност.

Служебният икономически министър Кирил Петков също заяви, че служебното правителството ще работи за прозрачно и отговорно управление. Попитан дали е достатъчен периодът за подобряване на икономическото състояние на страната, той каза, че всеки ден е важен за излизане от икономическата криза.

10:55 ч. Вътрешният министър обяви за приоритет пресичане на купения вот

Новият служебен вътрешен министър Бойко Рашков обяви за приоритет на МВР да не се допуска купен вот на изборите, насрочени за 11 юли.

"Ще обърнем много сериозно внимание да не се допуска купен вот, който изкривява политическата картина в страната, което не е в интерес на никого и уронва престижа на България пред света", каза той пред медии.

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов нямаше как да направи конкретни обещания за реформи в правосъдието, защото важните решения се вземат от Висшия съдебен съвет и Народното съраное. Неговата задача е да отчете напълно обективно състоянието в ресора му.

10.52 ч. Николай Денков: Изпитите ще се проведат, както са планирани

Държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване ще протекат, както са планирани и организирани от досегашния екип на министерството. Това заяви служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков, който пое поста от предшественика си Красимир Вълчев. Денков увери, че през предстоящите месеци няма да има резки промени в политиките на министерството, тъй като основна задача на служебното правителство е да осигури плавен преход към следващия редовен кабинет.

Той благодари на Красимир Вълчев и неговия екип за постигнатото през изминалите четири години и обеща пълна прозрачност и публичност на работата в МОН през следващите няколко месеца.

"Може би съм единственият министър, който сдава властта на този, от когото я е поел“, каза Красимир Вълчев при предаването на поста и посочи, че има добра приемственост в управлението на образователната система.

10:33 ч. Минеков: Ще опитаме за 2 месеца да свършим несвършеното за 10 г.

Служебният министър на културата Велислав Минеков обяви, че смята да свърши много. Ще опитаме това, което не бе свършено за 10 г. да свършим за 2 месеца, обяви той пред журналистите.

Минеков ще се срещне с народните представители в предния парламент партии, за да ги изслуша за програмите им за култура.

Наистина е амбициозно това, което правим, но ще направим пътеки за тези след нас, каза той.

10 часа. Церемонията по предаването на властта е закрита за медиите

Въпреки обещанията за прозрачност, церемонията по предаването на властта в Министерския съвет бе организирана без журналисти. Очаква се обществото да бъде информирано след това с официални съобщения и протоколни кадри.

9:29 часа. Клетва със свалени маски.

Президентът призова министрите да свалят маските си при полагането на клетвата. "Нека да ви видят кои сте", каза Радев.

9:25 часа. Премиерът Стефан Янев: Ще започнем да решаваме проблемите при пълна отчетност

“Това е висока чест, но и огромна отговорност. Аз не давам напразни обещания. Залагам целият си авторитет да работя почтено при спазването на върховенството на закона в полза на гражданите“, каза Стефан Янев, който чете своята реч.

Нашият основен приоритет е организирането на честни избори. Очаквам всички инстритуции да работят синхронизирано и да бъдат безкомпромисни към нарушения, допълни той. “Не мога да се ангажирам, че ще решим всички проблеми, но поне може да започнем“, каза служебният премиер.

Мотото на новия кабинет е: Почтенност, прозрачност, професионализъм.

“Може да възстановим поне отчасти загубеното доверие към институциите, ще работим напълно прозрачно“, каза Янев и обеща по-ефективна политическа комуникация с обществото.

“Единственият начин за справянето с кризи като днешната е обединението на нацията. Ще подадем ръка и ще възстановим диалога с българия бизнес, особено с малкия и средния бизнес, който беше тежко засегнат“, обяви Янев.

9:10 часа. Президентът Румен Радев: Това е кабинет на демократичното единодействие

45-ото Народно събрание бе белязано с много емоции, но неговият кратък живот не бе напразен, каза президентът Румен Радев в своята реч при представянето на служебното правителство. Той заяви, че 45-ят парламент е показал първите крачки при излизането на нашето общество от “авторитаризма и корупцията“.

“Чуха се дълго премълчаване мнения, пропука се омертата, на която се крепи компрометираният управленски модел, но не се сбъднаха очаквания на хората за създаване на правителство въз основата на морала и законността“, каза Радев.

Той определи своето правителство като “кабинет на демократичното еднинодействие, в който влизат хора от левицата, центъра и десницата.

“Този кабинет показва онова, което не бе постигнато в 45-я парламент“, каза Радев.

По думите йу предстоят ни “тежки месеци по преодоляване на тежкото наследство и засилена съпротива от силите на статуквото“

Очертаните цели на кабинета са „да гарантира нормалното функциоциране на държавата, да обяви война на купения вот, да разкрие истинската картина за държавата, доколкото е възможно, да направи първата крачка към укрепването на държавността“.

“Отиващото си правителство изцеди хазната с харчове по спорни проекти. Вие ще трябва да положите максимални усилия, да въведе ред в хаоса с ваксинациите, да вземете тежкото решение за Плана за въастановяване на устойчивост, което бе разработен в секретна обстановка, без да отричате труда на експертите в многобройни екипи.“, каза Радев.

Той поздрави министрите за куража.

mediapool.bg